OVSE wil hervorming van Duits kiesrecht
Toelating nieuwe partijen niet objectief bepaald

Achtergrond - 14 december 2009

Het Duitse kiesrecht is aan hervorming toe. Dat is de conclusie van een rapport van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, dat vandaag verscheen. De kritiek geldt vooral de manier waarop wordt beslist over de toelating van nieuwe partijen tot de verkiezingen. Daarbij is sprake van belangenverstrengeling.

OVSE wil hervorming van Duits kiesrecht
© dpa/picture-alliance
Vlaggetjes van Duitse partijen voor de Rijksdag waar het Duitse parlement zetelt.

In het rapport, geschreven naar aanleiding van de Bondsdagverkiezingen in september, adviseert de OVSE duidelijke criteria op te stellen voor nieuwe partijen, meldt weekblad Der Spiegel. Nu bepaalt een kiescommissie waarin ook leden van gevestigde partijen zijn vertegenwoordigd, nog over de toelating van nieuwe en dus concurrerende partijen. Bovendien zijn in het huidige stelsel geen meetbare criteria opgesteld waaraan een partij moet voldoen om aan de verkiezingen te mogen deelnemen.

Om willekeur en “het risico van subjectiviteit” te voorkomen, moet Duitsland nadenken over “precieze, objectieve en meetbare criteria” voor partijen die aan de verkiezingen mee willen doen, aldus de OVSE.

Geweigerd

Dit jaar werden verschillende nieuwe partijen die zich voor de Bondsdagverkiezingen hadden aangemeld, door de kiescommissie geweigerd. Dat gold bijvoorbeeld voor een seniorenpartij en voor de Freie Union van Gabriele Pauli, de voormalige CSU-politica die in 2007 uit protest uit de Beierse volkspartij was gestapt en haar eigen partij oprichtte. Vertegenwoordigers van de geweigerde partijen reageren verheugd op de conclusies van de OVSE.

De Europese organisatie bekritiseert ook de Duitse kieswet die bepaalt dat de rechter de beslissing een nieuwe partij te weigeren niet vlak voor de verkiezingen mag herzien.

Over het geheel genomen prijst het rapport de Duitse verkiezingen als “een open, pluralistisch en competitief proces”, onder andere gebaseerd op “respect voor fundamentele vrijheden, rechtvaardige voorwaarden voor alle deelnemers” en een “hoge mate van vertrouwen van de bevolking in de integriteit van het verkiezingsproces”. Daarnaast concludeert de OVSE dat “vrouwen behoorlijk zijn vertegenwoordigd in het nieuwe parlement en de regering.”

Lees ook op Duitslandweb.nl:
Dossier verkiezingen 2009
Cabaretiers gaan er met de verkiezingen vandoor
Uitleg Duitse kiesstelsel
Gabriele Pauli stapt uit de CSU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger