Jaaroverzicht 2009: deel 2
April-juni

Achtergrond - 23 december 2009

De NAVO-top in Baden-Baden, de zestigste verjaardag van de Bondsrepubliek en de stad Dresden die haar werelderfgoedstatus verliest. Deel 2 van het jaaroverzicht 2009 van Duitslandweb.nl zet de opvallende gebeurtenissen in Duitsland van het tweede kwartaal op een rij.

Jaaroverzicht 2009: deel 2
© Afb.: dpa/picture-alliance
Tijdens de NAVO-top laat Berlusconi gastvrouw Merkel wachten omdat-ie bellen belangrijker vindt.

NAVO top in Duitsland

In het Zuid-Duitse Baden-Baden komen begin april staatshoofden uit 28 landen bijeen om de zestigste verjaardag van de verdragsorganisatie te vieren. De Duitse politie bereidt zich voor op grootscheepse rellen. Maar meer nog dan het geweld van de demonstranten is het beeld in de herinnering gebleven van de Italiaanse premier Berlusconi die Merkel bruuskeert. Hij vindt zijn telefoongesprek belangrijker dan het begroeten van de gastvrouw.

Stasi-archief

De archieven van de Oost-Duitse geheime dienst zijn in 2009 meerdere keren in het nieuws. Moeten de archieven niet eens worden ondergebracht in het centrale overheidsarchief in Koblenz? En welke informatie mogen de Stasi-Behörden wel en welke niet openbaar maken? De beheerder van het Stasi-archief Marianne Birthler is voor openheid. “Verraad moet een gezicht hebben”, zegt ze op Duitslandweb.nl

Demjanjuk uitgeleverd aan Duitsland

De Verenigde Staten leveren de 89-jarige John Demjanjuk half mei uit aan Duitsland. Hij zou van maart 1943 tot december 1944 bewaker in het vernietigingskamp Sobibor zijn geweest. Eerder stond Demjanjuk in Israël terecht, waar men ervan uitging dat hij Ivan de Verschrikkelijke uit concentratiekamp Treblinka was. Dat kon niet worden bewezen. Inmiddels is zijn proces in München begonnen.

Samenwerking Nederland-NRW

Premier Balkenende en minister-president van Noordrijn-Westfalen Rüttgers maken medio mei afspraken over nauwere samenwerking, onder meer op het gebied van criminaliteitsbestrijding, gezondheidszorg en milieubescherming. Ook willen Nederland en de Duitse deelstaat elkaars schoolexamens zo snel mogelijk erkennen. Rüttgers noemde de vriendschap met Nederland tijdens zijn bezoek aan Den-Haag hechter dan ooit.

60 jaar BRD en Duitse grondwet

Duitsland staat op 23 mei uitgebreid stil bij de zestigste verjaardag van de Bondsrepubliek en haar grondwet. Op Duitslandweb.nl vertellen verschillende min of meer prominente Duitsers over hun relatie tot de Duitse democratie. “Niet dat ik nu met vlaggetjes zwaai, maar Duitsland is een land geworden waarin je goed kunt leven.”

President Köhler herkozen

Horst Köhler (CDU) wordt op 23 mei herkozen tot president van Duitsland. Hij wint het wederom van SPD-kandidaat Gesine Schwan. Köhler is populair in Duitsland, hoewel hij geen gemakkelijke president wil zijn. Regelmatig bemoeit zich met politieke zaken, in tegenstelling tot zijn voorgangers

Kurras-affaire

Het Stasi-archief maakt in mei bekend dat de West-Duitse agent Kurras die in 1967 student Ohnesorg doodschoot een Stasi-spion was. De ontdekking werd bij toeval gedaan. Een schande dat dit nu pas aan het licht komt, vinden critici. Kurras doodde Ohnesorg tijdens protesten tegen het staatsbezoek van de Perzische sjah. Daarna radicaliseerde het West-Duitse studentenprotest. Dit leidde onder meer tot de oprichting van de Rote Armee Fraktion (RAF).

Wilsbeschikking in Duitsland bindend

Duitse artsen moeten de wilsbeschikking van hun patiënt voortaan respecteren. Dat besluit de Bondsdag medio juni. Tot dan toe deden artsen dat niet altijd uit angst voor vervolging. In Nederland is de wilsbeschikking van een patiënt al langer rechtsgeldig. Actieve euthanasie blijft in Duitsland in alle gevallen verboden. In Nederland is dit in bijzonder schrijnende gevallen wel toegestaan.

Rechts in Duitsland

In Duitsland is een kwart van de bevolking ontvankelijk voor rechts-populistische ideeën, blijkt uit onderzoek. Toch heeft Duitsland geen partij die dat in parlementszetels weet om te zetten. Dat heeft te maken met het strenge Duitse partijensysteem, zegt onderzoeker Wilhelm Heitmeyer op Duitslandweb.nl. “Maar we hebben ook geluk dat we geen figuur als Wilders hebben.”

Dresden niet langer werelderfgoed

De Unesco schrapt Dresden in juni van de Werelderfgoedlijst. Het aanzien van de stad en het omliggende Elbedal wordt ernstig ontsierd door de aanleg van een 635 meter lange brug over de Elbe, vindt de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. De stad heeft nu de twijfelachtige eer als eerste cultuurgoed van de Werelderfgoedlijst te zijn geschrapt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger