NPD verliest mogelijk subsidie
Nieuws

Achtergrond - 20 november 2008

(20 november 2008) De Nedersaksische minister van Binnenlandse Zaken Uwe Schünemann (CDU) wil de geldkraan voor extreem-rechtse partijen als de NPD dichtdraaien. Als een landelijk verbod op dergelijke politieke groeperingen niet van de grond komt, moeten ze worden geraakt in hun portemonnee, zo luidt het plan.

Posters in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg waarschuwen voor de NPD. Afb: jatop, www.flickr.com Schünemann wil dat de NPD niet langer meer in aanmerking komt voor subsidies van de overheid. “Het is onverteerbaar dat vijanden van de democratie door de staat mede worden gefinancierd”, aldus de christen-democraat. Hij schat dat de staat voor 40 procent de partijkas van de extreem-rechtse partij spekt.

Of het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd is nog maar de vraag. Hiertoe moet eerst een wetswijziging  worden doorgevoerd. Voor de Duitse grondwet is iedere partij gelijk zolang deze niet is verboden. Schünemann wil de NPD niet verbieden, maar alleen uitsluiten van subsidie.

Bewijzen

Na een eventuele grondwetswijziging zal de overheid met concrete bewijzen moeten komen dat de NPD zich tegen de rechtsstaat keert. “Maar de informatie die we al hebben moet hiervoor genoeg zijn”, denkt Schünemann.

De Nedersaksische minister hoopt meer steun voor zijn plan te krijgen van zijn ambtgenoten uit andere deelstaten. Volgens de woordvoerder van de federale minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) levert Schünemanns plan “een goede bijdrage aan een belangrijke discussie”. “Iedere verstandige poging om de speelruimte van de NPD te verkleinen, kan ik alleen maar begroeten”, voegt de vice-president van de Bondsdag Wolfgang Thierse daaraan toe.

Afgelopen jaar ontving de NPD 1,45 miljoen euro subsidie van de staat. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de partij net als alle andere, minstens 1 procent van de stemmen in de deelstaatverkiezingen halen.

Op federaal niveau moet een kiesdrempel van een half procent worden geslecht om voor subsidie in aanmerking te komen. De hoogte ervan is afhankelijk van het aantal behaalde stemmen. Schünemann wil de wetswijziging daarom nog voor de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar doorvoeren.

Mislukte pogingen

Schünemanns voorstel is vooral een reactie op de mislukte pogingen de NPD te verbieden. In 2003 hield het hoogste federale gerechtshof in Karlsruhe nog een poging hiertoe van de regering Schröder tegen.

Het hof oordeelde toen dat de bewijslast tegen de partij teveel was gebaseerd op de getuigenissen van zogenaamde V-Leute, informanten die waren doorgedrongen tot de partijtop. Eenzevende van de partijleden bleek te werken voor de binnenlandse veiligheidsdienst, wat het constitutionele hof onverenigbaar achtte met een zuivere rechtsgang.

Vorig jaar zomer maakte de SPD zich opnieuw sterk voor een verbod van de NPD, maar coalitiepartner CDU verzette zich hiertegen. De vrees bestond voor een nieuwe blamage voor het constitutionele hof. Daarnaast bestaat het risico dat bij een eventueel verbod de extreem-rechtse partij ondergronds gaat en verder radicaliseert.

                Spiegel Online / sueddeutsche.de / Frankfurter Rundschau Online

Afbeelding:

jatop, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger