Franz Müntefering wil de SPD wakker schudden
Nieuws
Achtergrond - 4 september 2008
(4 september 2008) Nieuwe hoop voor de geplaagde SPD: Franz Müntefering is terug. Voor een afgeladen zaal in München sprak hij de Beierse sociaal-democraten toe. “Beieren heeft geen behoefte aan de angsthazen van de CSU.”
Müntefering stak gisteravond zijn partijgenoten een hart onder de riem in de aanloop van de deelstaatverkiezingen in de Beieren, eind deze maand. Deze zijn in de regel een hamerstuk in de Zuid-Duitse vrijstaat.
De christelijk-conservatieve CSU is hier stevig verankerd in het pluche, terwijl de SPD vaak op niet meer dan twintig procent van de stemmen kan rekenen. Maar de aanstaande Beierse verkiezingen waren even ondergeschikt aan de comeback van de Sauerlander.
Half november vorig jaar verliet de populaire vice-kanselier en minister van Sociale Zaken de Duitse politiek om te zorgen voor zijn terminaal zieke vrouw Ankepetra. Zij overleed vier weken geleden.
In de tussentijd zag hij zijn partij steeds verder afglijden. De sociaal-democraten verliezen steeds meer potentiële stemmen aan de Linkspartei, terwijl de huidige SPD-partijvoorzitter Kurt Beck te kampen heeft met een stevig imagoprobleem. Geen goed vooruitzicht voor de partij, ruim een jaar voor de landelijke verkiezingen.
Speculaties
Volgens veel SPD-aanhangers kan Müntefering orde brengen in de zwalkende partij. Volgens een enquête van Bild Zeitung hoopt 37 procent van het sociaal-democratische electoraat op een terugkeer van Müntefering als fractievoorzitter én als mogelijke kandidaat voor het kanselierschap. Hiermee is het K-Wort gevallen. Gaat Müntefering inderdaad voor het hoogste politieke ambt?
De Sauerlander weigerde daarover gisteravond in München uitspraken te doen. Müntefering richtte zijn retorische pijlen eerder op de politieke concurrentie dan op de onrust binnen de eigen gelederen en won daarmee een enthousiast publiek.
“De conservatieven zijn bruikbaar als het goed gaat met het land”, aldus Müntefering, “maar als het tegenzit, is het beter als de SPD aan het roer staat.” Volgens de sociaal-democraat is het dan ook hard nodig dat zijn partij politieke moed toont.
Duidelijke koers
Zo is Müntefering een verklaarde voorstander van het beleid van oud-kanselier Schröder en diens economische hervormingsprogramma Agenda 2010. Lof was er ook voor de vroegere kanselier Willy Brandt, “die het venster openzette om de muffe lucht van het rechts-conservatisme te verdrijven”.
Maar ook de electorale concurrentie ter linkerzijde ontkwam niet aan de oneliners van ‘Münte’. “De linkse conservatieven van de Linkspartei beloven de hemel op aarde. Wij weten dat de waarheid weerbarstiger is. Wie regeren wil, moet een duidelijke koers hebben.”
Hoe die koers voor hem persoonlijk eruit ziet, is onduidelijk. Ondanks zijn populariteit is het onwaarschijnlijk dat hij de leiding zal nemen binnen de SPD. Müntefering zou met zijn 68 jaar te oud zijn voor het partijleiderschap.
Daarnaast heeft Beck nog steeds het laatste woord. De partijvoorzitter stelt zichzelf kandidaat voor het kanselierschap, maar ondervindt concurrentie van de vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.
Naar verwachting zal deze strijd in het voordeel van Steinmeier worden beslist. Binnen de SPD gelooft haast niemand dat Beck tijdens de landelijke verkiezingen een kans heeft tegen zittend bondskanselier Angela Merkel.
Zeker is dat Müntefering na een half jaar van afwezigheid zijn zetel in de Bondsdag weer zal innemen. Zijn partij zal hem nodig hebben. Want voor het eerst in de geschiedenis is ligt de Linkspartei in een West-Duitse deelstaat voor op de sociaal-democraten.
In het Saarland kan de partij van voormalig sociaal-democraat Oskar Lafontaine op 24 procent meer stemmen rekenen dan de SPD. Voor ‘Münte’ ligt nog veel werk in het verschiet.
Faz.net / welt.de / bild.de / Spiegel Online
Afbeeldingen:
Reacties
Geen reacties aanwezig