Obama wil bij Brandenburger Tor spreken
Nieuws

Achtergrond - 8 juli 2008

(8 juli 2008) Barack Obama wil tijdens zijn bezoek aan Berlijn op 24 juli een rede voor de Brandenburger Tor houden. Het Kanzleramt is niet blij met de locatiekeuze van de Amerikaan. De Brandenburger Tor is er alleen voor "zeer speciale politieke gelegenheden".    

Barack Obama. Afbeelding: transplanted mountaineer, www.flickr.com“De Brandenburger Tor is de bekendste en meest historische plek in Duitsland”, citeert Spiegel Online Merkels ministerie van Algemene Zaken. De vrees bestaat dat de beroemde toegangspoort tot Unter den Linden een “willekeurige coulisse” wordt waar verkiezingscampagnes luister moeten worden bijgezet. Tot nog toe werd slechts bij zeer speciale politieke gelegenheden voor de Brandenburger Tor gesproken en ook alleen door gekozen presidenten, aldus het Kanzleramt.

Obama is de kandidaat voor de democratische partij bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgend jaar. Hij ontmoet tijdens zijn bezoek aan Berlijn in ieder geval kanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD). Zij lieten beiden weten dat ze de democraat willen leren kennen. Merkels ministerie meldde tevens dat de regering natuurlijk ook graag de republikeinse kandidaat John McCain ontvangt.

Toestemming

Vorige week werd het nieuwe Amerikaanse ambassadegebouw in Berlijn aan de Brandenburger Tor geopend. Obama zou bij zijn rede dus quasi voor de deur van zijn eigen ambassade spreken.

Het is uiteindelijk niet de regering van Merkel, maar de senaat van Berlijn, de deelstaatregering van burgemeester Klaus Wowereit, die de beslissing neemt over de locatie van Obama's optreden. Volgens Spiegel Online heeft de senaat die toestemming inmiddels gegeven en zijn Obama’s veiligheidsmensen al bezig met de organisatie van de bijeenkomst.

Reagan en Clinton

De Brandenburger Tor werd tussen 1963 en 1989 een symbool voor de Duitse deling. De Muur liep er vlak langs, de poort zelf stond in Oost-Berlijn. Belangrijke Westerse politieke of muzikale uitingen vonden dan ook aan de andere kant van de Brandenburger Tor plaats, aan het begin van de Strasse des 17. Juni, de brede boulevard die naar de Siegessäule loopt. Op de dag dat die deling werd opgeheven en Duitsland weer één werd, 3 oktober 1990, werd juist bij deze poort de eenwording uitbundig gevierd.

De beroemdste rede van een Amerikaanse president voor de Berlijnse poort was die van Ronald Reagan. Hij riep in 1987 de Russische president op de Muur, waar hij op dat moment voor stond, af te breken met de legendarische woorden: “Mr. Gorbatsjov, tear down this wall!” In 1994 spraken Bill Clinton en Helmut Kohl er de Berlijnse bevolking toe.    

President John F. Kennedy hield zijn beroemde rede in 1963 trouwens niet bij de Brandenburger Tor. Zijn “Ich bin ein Berliner”, waarmee hij aangaf dat Berlijners trots moesten zijn onderdeel uit te maken van de vrije Westerse wereld, sprak hij uit voor het raadhuis in Berlijn-Schöneberg.

                                                       Spiegel Online / Tagesspiegel.de / Welt.de

Zie ook:

Rede John F. Kennedy in 1963 (video)
Rede Ronald Reagan in 1987 (video)

Afbeelding:

Obama: transplanted mountaineer, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger