Artikelen
Door het oog van de naald
Columns - 14 april 2003
(14 april 2003) Berlijn is een autostad. Ruime asfaltwegen lopen door Oost en West, een heuse Autobahn verbindt de meeste stadsdelen met de wijde wereld en zelfs in populaire woonwijken is een parkeerplaatsje altijd wel te vinden. Berlijn is nog één van de steden, waar je met openbaar vervoer of fiets meestal niet sneller bent dan met de auto. De stad beschikt over ruimte, en die wordt naast 'park' vooral in 'straat' omgezet. Het begrip Fußgängerzone leidt een moeizaam bestaan.
Lees meer
"Demo statt Deutsch"
Achtergrond - 10 april 2003
10 april 2003) Half Duitsland bevond zich de laatste weken - zo lijkt het - op straat. Met grote demonstraties of bij ontelbare stille tochten werd kris kras door het hele land tegen de oorlog in Irak gedemonstreerd. Het protest kwam echter niet alleen vanuit de oude vredesbeweging: steeds meer jongeren hebben zich bij de tegenstanders van de oorlog aangesloten.
Lees meer
Het Duitse kantoor
Columns - 9 april 2003
9 april 2003) Laten we nou eerlijk zijn: Duitse pennenlikkers hebben net zo'n verhouding tot inrichting en design als het met bloemetjes beschilderde porseleinen varken tot de veeteelt.
Lees meer
Europa moet met één mond spreken
Achtergrond - 4 april 2003
(4 april 2003) De oorlog in Irak blijft in Duitsland het politieke en publieke debat domineren. Angela Merkel, de partijleider van de CDU/CSU, ligt binnen de eigen partij van verschillende kanten onder vuur vanwege haar voorzichtig pro-Amerikaanse standpunt. De oude reus uit Ockersheim Helmuth Kohl moet er zelfs aan te pas komen om de partij weer op één lijn te brengen. Hij trekt weer als vanouds van leer en beschuldigt de linkse politici van de generatie van 68, Schröder en Fischer, ervan eigenlijk altijd al anti-Amerikaans te zijn geweest en tegen de VS gedemonstreerd te hebben.
Lees meer
Pragmatisme of principe?
Columns - 3 april 2003
Er wordt veel gediscussieerd hier in Duitsland over de oorlog in Irak en ik zit er middenin. Het begon met gesprekken met mijn Nederlandse huisgenote Katja. Die strandden in de conclusie dat we te weinig weten (maar wij voeren de zaak dan ook meteen helemaal terug naar de Vietnamoorlog en raken dan de weg kwijt). Dus kochten we Zeit, Spiegel en Süddeutsche, luisterden radio en keken tv. Maar een helder standpunt heb ik nog steeds niet, geloof ik.
Lees meer
Krijgt de AEL voet aan de grond in Duitsland?
Achtergrond - 1 april 2003
(1 april 2003) In Nederland en België is de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah een fenomeen geworden. De van oorsprong Belgische organisatie presenteert zich nadrukkelijk als internationale beweging voor moslims en Arabieren in Europa. Na het succes in België waagde de AEL de sprong naar Nederland waar hen (maar eigenlijk vooral hun voorman Abou Jahjah) enorme aandacht van de media ten deel viel. Inmiddels is er een Nederlandse zusterorganisatie opgezet, waarvan het ledenaantal groeit. Zal Duitsland de volgende dependance van de AEL herbergen?
Lees meer
"A rabbi can't leave the Jews alone"
Achtergrond - 31 maart 2003
(31 maart 2003) Op 7 april vindt in Amsterdam de vijfde bijeenkomst van Zeitzeugen berichten plaats. Dit keer spreekt rabbi Nathan-Peter Levinson, een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Duitsland. Onder leiding van Edward van Voolen, conservator van het Joods Historisch Museum, zal hij vertellen over zijn tijd in Berlijn en de opbouw van de joodse gemeenschap.
Lees meer
Oorlog geeft debat over inzet Duitse troepen impuls
Achtergrond - 28 maart 2003
(28 maart 2003) De oorlog in Irak heeft een nieuwe impuls gegeven aan het historisch altijd beladen debat over de inzet van Duitse soldaten in het kader van peace-enforcing missies buiten het grondgebied van de NAVO. De oppositie verlangt van de regering wetgeving die duidelijkheid verschaft op dit terrein. Bondskanselier Schröder heeft inmiddels toegezegd het debat te zullen aangaan ná de oorlog.
Lees meer
"Afluisteraanval van Tante Trix"
Achtergrond - 27 maart 2003
(27 maart 2003) "Sinds vier weken is de Hollandse Goudse kaas niet meer zo rond". Zo licht het leidende roddelblad Bunte haar overwegend vrouwelijke leeskring in. Eindelijk is er weer wat aan de hand in de Nederlandse koninklijke familie de Duitse boulevardpers is enthousiast. Sinds de bruiloft van Maxima en Willem-Alexander had men niets meer van het Oranjehuis vernomen, tot de in Duitsland totaal onbekende prinses Margarita met pikante details de openbaarheid zocht.
Lees meer