Artikelen

Rechter beoordeelt zorgplicht voor ouders

Achtergrond - 16 maart 2005
(16 maart 2005) Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie, buigt zich sinds gisteren over de vraag hoever de onderhoudsplicht van kinderen voor hun bejaarde ouders mag gaan. In Duitsland moeten ouders en kinderen volgens de wet in elkaars onderhoud voorzien. De stad Bochum verplichtte daarom een vrouw een hypotheek op haar huis te nemen om de bejaardenhuiskosten van haar moeder te betalen.

Lees meer

Köhler wellicht bij topoverleg

Achtergrond - 15 maart 2005
(15 maart 2005) Duitsland maakt zich op voor de topontmoeting tussen bondskanselier Schröder (SPD) en de oppositieleiders Stoiber (CSU) en Merkel (CDU), die donderdag zal plaatsvinden in het Kanzleramt in Berlijn. Om te voorkomen dat het overleg niets oplevert, willen verschillende politici dat bondspresident Horst Köhler als voorzitter optreedt. Köhler zelf hield vandaag een vurige rede over de toestand in het land.

Lees meer

Schily wil grondwet wijzigen tegen terreur

Achtergrond - 14 maart 2005
(14 maart 2005) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wil vergaande maatregelen invoeren om terrorisme te bestrijden. Hij wil er samen met minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) voor zorgen dat al het telefoon-, mail- en sms-verkeer van alle burgers van de Europerse Unie een jaar lang centraal wordt bewaard. Ook overweegt hij een grondwetswijziging om een inzet van het Duitse leger op zee mogelijk te maken, als dat voor terrorismebestrijding nodig is.

Lees meer

'Het is vreselijk om te doden'

Boeken - 11 maart 2005
(11 maart 2005) Politiek geweld speelt in de Duitse geschiedenis een belangrijke rol. Een nieuwe bundel van het Duitsland Instituut, 'Politiek geweld in Duitsland. Denkbeelden en debatten', gaat daar diep op in. Het boek verschijnt deze week bij Mets en Schilt Uitgevers en wordt aanstaande vrijdag, 18 maart, gepresenteerd.

Lees meer

Meer blauw op straat

Columns - 11 maart 2005
(11 maart 2005) De Hamburgse mode kent eigenlijk maar één kleur: het hanseatisch Blau. Hamburg is er misschien juist daarom zo trots op, dat de hanzestad trendsetter is: vanaf volgende maand worden er de nieuwe, blauwe politie-uniformen ingevoerd, ontworpen door de 76-jarige designer Luigi Colani. Uiterlijk in de zomer van dit jaar zullen alle 5500 politieambtenaren aan de Elbe in één keer compleet zijn uitgerust met de nieuwste snit. Daarmee is Hamburg de eerste deelstaat, waar het lelijke groenbeige boswachteruniform aan de wilgen wordt gehangen.  

Lees meer

Brede steun voor aanscherping demonstratierecht

Achtergrond - 11 maart 2005
(11 maart 2005) Met grote meerderheid is de Bondsdag vandaag akkoord gegaan met een aanscherping van het recht op bijeenkomst. Het wordt neonazi’s in de toekomst verboden om voor ‘historische gedenkplaatsen van bovenregionaal belang’ te demonstreren. Ook het strafrecht zal worden aangepast, om rechts-extremisten makkelijker te kunnen aanpakken.

Lees meer

Grünen houden vast aan wapenembargo China

Achtergrond - 10 maart 2005
(10 maart 2005) De regeringspartij Die Grünen wil dat het heersende wapenembargo tegen China blijft gelden. Dit in tegenstelling tot kanselier Gerhard Schröder, die meerdere keren heeft aangegeven het wapenembargo te willen opheffen. Ook in de Europese Unie is men daarvoor. Een nieuw conflict binnen de regering dreigt.

Lees meer

Neonazi's geven aanslagplannen toe

Achtergrond - 9 maart 2005
(9 maart 2005) Twee van vier aangeklaagde Duitse neonazi's hebben gisteren toegegeven dat zij een aanslag op een nieuw te bouwen joods cultuurcentrum in München op 9 november 2004 hadden gepland. Op die dag zou de eerste steen voor het centrum worden gelegd. De bekentenissen betekenen de doorbraak in een al maandenlang durend proces.

Lees meer

Schröder nodigt oppositie uit voor gesprek

Achtergrond - 8 maart 2005
(8 maart 2005) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) uitnodigen om te praten over de grote werkloosheidsproblemen in Duitsland. Hiermee reageert hij op de brief van Merkel en Stoiber van vorige week, waarin zij de regering hulp bij het oplossen van de problemen aanboden. Een datum is echter nog niet vastgelegd en over de precieze gespreksonderwerpen zijn de partijen het niet eens.

Lees meer

Weinig steun voor discriminatiewet

Achtergrond - 7 maart 2005
(7 maart 2005) De Bondsdag buigt zich vandaag over een nieuw antidiscriminatie-wetsvoorstel. Nu is echter al duidelijk, dat zij in haar huidige vorm niet zal worden uitgevaardigd. Zowel regeringspartij SPD als de oppositie en het bedrijfsleven vinden dat de wet alleen maar meer bureaucratie in de hand werkt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger