Artikelen
Berlijnse WASG concurreert met Linkspartei
Achtergrond - 8 maart 2006
(8 maart 2006) De linkse partij WASG is bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn op 17 september de concurrent van Die Linkspartei. Dat is het resultaat van een partij-intern referendum onder de 860 Berlijnse WASG-leden, dat vandaag bekend werd gemaakt. Hiermee lijkt een splitsing tussen WASG en Die Linkspartei niet te voorkomen.
Lees meer
Pensioenplannen regering stuiten op heftige kritiek
Achtergrond - 8 maart 2006
(8 maart 2006) Sociale organisaties hebben heftige kritiek geuit op de pensioenplannen van de regering. Minister van Sociale Zaken Franz Müntefering (SPD) maakte gisteren de hoogte van de staatspensioenen tot 2019 bekend. De kritiek luidt dat Duitse ouderen er veel te hard in koopkracht op achteruit gaan.
Lees meer
Berlijnse stadsgeschiedenis als grabbelton
Boeken - 7 maart 2006
(7 maart 2006) Nazi’s, communisten en democraten hebben elk hun eigen verhaal over de stad Berlijn verteld. Op die manier brachten zij hun ideologie aan de man, schrijft Krijn Thijs in zijn proefschrift. Het boek is verplichte lectuur voor alle liefhebbers en kenners van de meest fascinerende stad van Europa.
Lees meer
Regering vreest voor functioneren BND
Achtergrond - 7 maart 2006
(7 maart 2006) Coalitiepartijen CDU/CSU en SPD zijn bang dat een parlementair onderzoek naar de BND-inzet in Irak het functioneren van de veiligheidsdienst in gevaar brengt. Gisteren sprak de FDP zich als laatste van de drie oppositiepartijen uit voor een parlementaire enquête.
Lees meer
Geen eind aan stakingen in zicht
Achtergrond - 6 maart 2006
(6 maart 2006) De stakingen van personeel in openbare dienst gaan na vier weken onverminderd door in tien van de zestien Duitse deelstaten. Een einde lijkt nog niet in zicht. Het openbare leven is de dupe, zoals afgelopen weekend in Beieren.
Lees meer
Straatgevecht om Rudi Dutschke
Achtergrond - 6 maart 2006 - Auteur: Marja Verburg(6 maart 2006) Moet je in Berlijn een straat naar Rudi Dutschke noemen, de studentenleider uit de jaren zestig? Daar zijn de meningen in de stad over verdeeld. De linkse krant Taz wil een deel van de Kochstrasse, waar haar hoofdkantoor gevestigd is, naar Dutschke vernoemen. De CDU is een tegenactie begonnen. “Dutschke heeft niet de levensloop van een overtuigde democraat.”
Lees meer
SPD levert opnieuw kritiek op Duitse bedrijven
Achtergrond - 3 maart 2006
(3 maart 2006) De SPD levert opnieuw kritiek op het Duitse bedrijfsleven. Na het 'sprinkhanendebat' van Franz Müntefering vorig jaar, verwijten nu partijvoorzitter Matthias Platzeck en fractievoorzitter Peter Struck de bedrijven te weinig "nationaal verantwoordelijkheidsbesef".
Lees meer
Europese Commissie wil sancties tegen Duitsland
Achtergrond - 2 maart 2006
(2 maart 2006) De Europese Commissie wil de procedure aanscherpen tegen de aanhoudende Duitse overschrijding van het stabiliteitspact. Ze deed daartoe een voorstel aan de Europese raad van ministers van Financiën (Ecofin). Duitsland reageert opvallend bereidwillig.
Lees meer
Honderd dagen Merkel
Achtergrond - 1 maart 2006
(1 maart 2006) In Duitsland is het vandaag politieke Aswoensdag, de dag waarop de Duitse partijen elkaar traditioneel op gezellige bijeenkomsten flink aanvallen. Maar het is ook de dag dat de grote coalitie precies honderd dagen in ambt is. De balans valt voor bondskanselier Angela Merkel (CDU) onverwacht positief uit, dus veel gescheld zal Aschermittwoch dit jaar waarschijnlijk niet opleveren.
Lees meer
Crisisoverleg na vondst kat met vogelgriep
Achtergrond - 1 maart 2006
(1 maart 2006) De nationale crisisstraf voor de bestrijding van dierepidemiën is in Duitsland opnieuw bij elkaar gekomen nu blijkt dat een kat op Rügen is gestorven aan het vogelgriepvirus. Onderzocht wordt nog of het om de voor mensen gevaarlijke variant gaat. Intussen is de vogelgriep in vijf deelstaten geconstateerd.
Lees meer