Artikelen

Pragmatisme of principe?

Columns - 3 april 2003
Er wordt veel gediscussieerd hier in Duitsland over de oorlog in Irak en ik zit er middenin. Het begon met gesprekken met mijn Nederlandse huisgenote Katja. Die strandden in de conclusie dat we te weinig weten (maar wij voeren de zaak dan ook meteen helemaal terug naar de Vietnamoorlog en raken dan de weg kwijt). Dus kochten we Zeit, Spiegel en Süddeutsche, luisterden radio en keken tv. Maar een helder standpunt heb ik nog steeds niet, geloof ik.

Lees meer

Krijgt de AEL voet aan de grond in Duitsland?

Achtergrond - 1 april 2003
(1 april 2003) In Nederland en België is de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah een fenomeen geworden. De van oorsprong Belgische organisatie presenteert zich nadrukkelijk als internationale beweging voor moslims en Arabieren in Europa. Na het succes in België waagde de AEL de sprong naar Nederland waar hen (maar eigenlijk vooral hun voorman Abou Jahjah) enorme aandacht van de media ten deel viel. Inmiddels is er een Nederlandse zusterorganisatie opgezet, waarvan het ledenaantal groeit. Zal Duitsland de volgende dependance van de AEL herbergen?

Lees meer

Uitspraken over Irak

Achtergrond - 1 april 2003
5 maart 2003 In een gemeenschappelijke…

Lees meer

"A rabbi can't leave the Jews alone"

Achtergrond - 31 maart 2003
(31 maart 2003) Op 7 april vindt in Amsterdam de vijfde bijeenkomst van Zeitzeugen berichten plaats. Dit keer spreekt rabbi Nathan-Peter Levinson, een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Duitsland. Onder leiding van Edward van Voolen, conservator van het Joods Historisch Museum, zal hij vertellen over zijn tijd in Berlijn en de opbouw van de joodse gemeenschap.

Lees meer

Oorlog geeft debat over inzet Duitse troepen impuls

Achtergrond - 28 maart 2003
(28 maart 2003) De oorlog in Irak heeft een nieuwe impuls gegeven aan het historisch altijd beladen debat over de inzet van Duitse soldaten in het kader van peace-enforcing missies buiten het grondgebied van de NAVO. De oppositie verlangt van de regering wetgeving die duidelijkheid verschaft op dit terrein. Bondskanselier Schröder heeft inmiddels toegezegd het debat te zullen aangaan ná de oorlog.

Lees meer

"Afluisteraanval van Tante Trix"

Achtergrond - 27 maart 2003
(27 maart 2003) "Sinds vier weken is de Hollandse Goudse kaas niet meer zo rond". Zo licht het leidende roddelblad Bunte haar overwegend vrouwelijke leeskring in. Eindelijk is er weer wat aan de hand in de Nederlandse koninklijke familie de Duitse boulevardpers is enthousiast. Sinds de bruiloft van Maxima en Willem-Alexander had men niets meer van het Oranjehuis vernomen, tot de in Duitsland totaal onbekende prinses Margarita met pikante details de openbaarheid zocht.

Lees meer

De Duitse kantoormens

Columns - 25 maart 2003
(25 maart 2003) Het Duitse kantoor kent structureel twee type medewerkers (m/v): de ene is een 'man' van de tijd en de andere neemt het niet zo nauw met de klok. Het punctuele type begint 's morgens om acht uur. Hij is als eerste op kantoor en ook de eerste die dit weer verlaat. Hij is altijd uitgeslapen en zijn overhemd is gestijfd. Hij heeft ontbeten en 's ochtends in bed al de krant gelezen. Hij tikt op het toetsenbord en telefoneert naar hartelust. Hij gaat stipt op tijd met lunchpauze en is voor het eind van de pauze weer terug. Hij verricht zijn werk correct en naar eer en geweten, weliswaar enigszins fantasieloos. Hij verdient goed. Op zijn bureau, naast het beeldscherm, vlak boven de muis hangt een A4tje met de tekst: "Leef oprecht, leef niet slecht, eet kip". De man van de tijd heeft een gezin of is verkrampt.

Lees meer

"Duitsland: spil in de internationale politiek"

Achtergrond - 24 maart 2003
(24 maart 2003) Vanaf komend studiejaar is het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) mogelijk binnen de éénjarige aansluitmaster en de tweejarige onderzoeksmaster Geschiedenis de variant Duitslandstudies te kiezen. Is het gezien de verdergaande Europese integratie nog wel van deze tijd om een land apart te bestuderen? Ton Nijhuis, wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en initiatiefnemer van Duitslandstudies, vindt van wel.

Lees meer

Oorlog in strijd met volkenrecht?

Achtergrond - 21 maart 2003
(21 maart 2003)De Duitse regering blijft bij haar afwijzende houding ten aanzien van een militair ingrijpen in Irak, maar zegt steun toe bij de wederopbouw van het land na de oorlog. De politieke discussie draait om de vraag of een oorlog zonder VN-mandaat legitiem is. Daarmee samen hangt de vraag of de Verenigde Staten indirecte steun moeten krijgen van de Bondsrepubliek.

Lees meer

Het gevecht om de kiezer

Boeken - 20 maart 2003
Het door Althaus…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger