Artikelen

Westerwelle's coming-out

Achtergrond - 26 juli 2004
(26 juli 2004) Guido Westerwelle, partijleider van de FDP, zet zich sinds zijn recente coming-out, in voor de rechten van homoseksuelen in Duitsland. Dat levert in de Duitse pers kritische commentaren op. Tijdens het feest ter ere van de vijftigste verjaardag van CDU-partijleider Angela Merkel verscheen hij voor het eerst in het openbaar met zijn vriend, de zakenman Michael Mronz. Omdat Westerwelle nooit over zijn privé-leven wilde praten, is zijn coming-out opmerkelijk. In een interview in Der Spiegel eist hij nu meer rechten voor homoseksuelen.

Lees meer

Opmerkelijk loonakkoord Daimler-Chrysler

Achtergrond - 23 juli 2004
(23 juli 2004) Daimler-Chrysler heeft vannacht met zijn bedrijfsraad en vakbond IG Metall een akkoord gesloten waardoor zesduizend banen van een Mercedesfabriek nabij Stuttgart tot 2012 behouden zullen blijven. Omdat de werknemers loon inleveren en langer gaan werken, voert de autofabrikant zijn dreigement niet uit om de banen naar elders te verplaatsen.

Lees meer

Vrijspraak in Mannesmannproces

Achtergrond - 22 juli 2004
(22 juli 2004) Met de vrijspraak van alle aangeklaagden is vanmorgen een eind gekomen aan het Mannesmannproces, één van de spectaculairste economische rechtszaken uit de Duitse geschiedenis. Het Gerechtshof in Düsseldorf achtte het niet bewezen dat de aangeklaagden zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, toen zij in 2000 betrokken waren bij de overname van het Mannesmann-concern door het Britse Vodafone.

Lees meer

Het wonder van de geboorte

Columns - 22 juli 2004
(22 juli 2004) In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, Hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.

Lees meer

Balkenende looft Duits verzet

Achtergrond - 21 juli 2004
(21 juli 2004) Minister-president Balkenende hield gisterenavond in Berlijn een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de mislukte bomaanslag op Hitler, gisteren zestig jaar geleden. Onder zijn gehoor bevonden zich bondskanselier Schröder, president Köhler en vijfhonderd rekruten van het Duitse leger die tijdens een ceremonie de eed van trouw aflegden.

Lees meer

Uit geloof in het nationaal belang

Achtergrond - 20 juli 2004
(20 juli 2004) Vandaag is het zestig jaar geleden dat hooggeplaatste Duitse legerofficieren onder leiding van Claus Schenk Graf von Stauffenberg een vergeefse poging deden om Adolf Hitler te vermoorden. Wanneer geslaagd, zou de aanslag waarschijnlijk het einde van het Derde Rijk hebben ingeluid. Toch moesten de samenzweerders nog decennia wachten op erkenning voor hun daad.

Lees meer

Stoiber wil referendum over EU-grondwet

Achtergrond - 19 juli 2004
(19 juli 2004) CSU-leider Edmund Stoiber heeft zich uitgesproken voor een Duits referendum over de grondwet van de Europese Unie. Dat zo'n referendum er komt is echter onwaarschijnlijk. Een meerderheid binnen zowel SPD als CDU/CSU wil slechts het parlement over de aanname van de grondwet laten beslissen. Bovendien zou eerst de Duitse grondwet gewijzigd moeten worden, aangezien deze het houden van referenda verbiedt.

Lees meer

Fischer bekritiseert Chinese gastheren

Achtergrond - 16 juli 2004
(16 juli 2004) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft donderdag tijdens een bezoek aan China onverwacht scherpe kritiek geuit op het mensenrechtenbeleid van het communistische land. De Chinese regering wees alle kritiek van de hand. Fischer was in China om steun te zoeken voor een permanente Duitse zetel in de VN-veiligheidsraad.

Lees meer

Ten koste van Europa

Achtergrond - 15 juli 2004
(15 juli 2004) Begin juli was het raadshuis van Münster toneel van een congres over de Europese politiek van Nederland en Duitsland. In het gebouw waar 350 jaar geleden de Westfaalse vrede werd getekend, kwamen wetenschappers en beleidsmakers bijeen om de balans van bijna vijftig jaar Europa op te maken en te filosoferen over de toekomst van de Europese Unie. De discussie had één - schijnbaar vanzelfsprekend - ding voor op die in het politieke debat: de zín van een steeds verder integrerend Europa werd niet betwijfeld.

Lees meer

Schily wil Cap Anamur-vluchtelingen niet opnemen

Achtergrond - 15 juli 2004
(15 juli 2004) Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wil de 37 Afrikaanse vluchtelingen die met het Duitse reddingsschip Cap Anamur zijn meegenomen naar Italië geen asiel geven in Duitsland. Dat zou een verkeerd signaal afgeven aan andere vluchtelingen. Duitsland heeft Italië om vrijlating gevraagd van drie gearresteerde bemanningsleden van het schip, maar Schily sluit niet uit dat deze bemanningsleden in Duitsland berecht zullen worden als zou blijken dat ze zich aan hulp bij illegale immigratie hebben schuldig gemaakt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger