Artikelen

"Kiezers vertrouwen Grünen SPD-thema's toe"

Achtergrond - 18 juni 2004
(18 juni 2004) Bij de Europese Verkiezingen van 13 juni verloor de SPD flink en verdubbelde Bündnis 90/Die Grünen bijna het stemmenaantal. Hoe is het mogelijk dat Die Grünen als regeringspartij in de kiezersgunst stijgt, terwijl coalitiegenoot SPD vanwege het regeringsbeleid juist wordt afgestraft?

Lees meer

Omstreden akkoord over opleidingsplaatsen

Achtergrond - 17 juni 2004
(17 juni 2004) Na maandenlang touwtrekken heeft de Duitse regering met het bedrijfsleven een akkoord bereikt over het aanbod van opleidingsplaatsen (Ausbildungsplatzabgabe). Hiermee heeft het bedrijfsleven bereikt dat een wet, die bedrijven moest dwingen scholieren praktijklessen te bieden, voorlopig van de baan is. Vrijwillig hebben ze nu beloofd dertigduizend opleidingsplaatsen en 25 duizend stageplekken te creëren. De vakbonden hebben echter veel kritiek op het akkoord.

Lees meer

Gemengd kijken in Leiden

Achtergrond - 16 juni 2004 - Auteur: Marja Verburg
De Duitse ambassade nodigde uit voor een "iets andere" live-uitzending van de wedstrijd Nederland-Duitsland op de Universiteit Leiden. Ik kijk graag naar voetbalwedstrijden tussen Nederland en Duitsland. Sinds mijn voetbalontwaken tijdens het EK 88, toen wij Europees kampioen werden, heb ik menig Duitser weten te stangen met het zingen van "zwei-eiheins, zwei-eins".

Lees meer

Verbroedering in Berlijn

Achtergrond - 16 juni 2004
Toegegeven, ik voelde mij een beetje verloren toen het doelpunt van Duitsland viel. Terwijl de menigte om mij heen omhoog sprong en in een oorverdovend gejoel uitbarstte, liet ik mij over mijn knieën naar beneden vallen. Ik bevond mij in de Sommergarten van club Pfefferberg, waar de EK-wedstrijden buiten op groot scherm worden vertoond.

Lees meer

Polen zijn emotionele mensen

Achtergrond - 15 juni 2004 - Auteur: Marja Verburg
"Lukas Podolski was vroeger een vrouw!“ zingen Damian en zijn vrienden aan de Rhein Ufer Promenade in Düsseldorf. Ze vormen een klein Pools eiland midden in een zee van Duitse fans en kunnen nauwelijks iets zien van de wedstrijd Duitsland-Polen. Er zijn weliswaar veel beeldschermen in de stad, maar erg groot zijn ze niet.

Lees meer

Duitse voorbeschouwingen op dé wedstrijd

Achtergrond - 15 juni 2004
(15 juni 2004) Op de website van het Duitse dagblad Bild staat vandaag dat het Nederlands elftal door het eten van paardenvlees probeert nieuwe krachten op te doen. Dat betekent dat er maar één vraag overblijft: "Met hoeveel verslaan we Nederland?". Verder staan op de dag van de wedstrijd in Duitsland de kranten vol met voorbeschouwingen op Nederland : Duitsland. Als iets blijkt uit de stortvloed aan artikelen, dan is het dat er niet één lijn uit kan worden getrokken.

Lees meer

Dramatische uitslag verkiezingen voor SPD

Achtergrond - 14 juni 2004
(14 juni 2004) De Europese verkiezingen en de deelstaatverkiezingen in Thüringen zijn gisteren dramatisch verlopen voor regeringspartij SPD. De Duitse sociaal-democraten kregen 21,9 procent van de stemmen voor het Europees parlement, bijna tien procent minder dan in 1999. In Thüringen verloor de partij bij de deelstaatverkiezingen vier procent en kwam daarmee uit op 14,5 procent, één van de slechtste SPD-resultaten op deelstaatniveau sinds 1945.

Lees meer

Hofleverancier Europa naar de stembus

Achtergrond - 11 juni 2004
(10 juni 2004) Aanstaande zondag mogen 63,5 miljoen kiesgerechtigde Duitsers naar de stembus om 99 Duitse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. De Duitsers hebben de keuze uit maar liefst 967 kandidaten, verdeeld over 24 kieslijsten. Toch gaat vrijwel alle aandacht uit naar de vijf partijen die zijn vertegenwoordigd in het nationale parlement, de Bondsdag. Ook in Duitsland baseren de kiezers hun Europese stemgedrag grotendeels op hun mening over de landelijke politiek.

Lees meer

Bomaanslag in Keulen: 22 gewonden

Achtergrond - 10 juni 2004
(10 juni 2004) Een dag na de bomexplosie in Keulen is het nog steeds onduidelijk wie er voor de aanslag verantwoordelijk is. Gistermiddag tegen 16:00 uur explodeerde een bom gevuld met spijkers midden in de woonwijk Mülheim. Er raakten 22 mensen gewond, van wie vier zwaar. Geen van de slachtoffers verkeert meer in levensgevaar. Een terroristische achtergrond wordt niet uitgesloten, maar de politie zoekt de daders in alle richtingen.

Lees meer

Grote overeenstemming Bush en Schröder

Achtergrond - 9 juni 2004
(9 juni 2004) De leiders van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland zijn op het kleine schiereiland Sea Island voor de Amerikaanse oostkust neergestreken voor de jaarlijkse G8-top. Van 8 t/m 10 juni wordt er voornamelijk gesproken over de kwestie-Irak. Gisteren is in de veiligheidsraad al overeenstemming bereikt over de aanstaande VN-resolutie, die de machtsoverdracht in dat land moet regelen. Op de tweede dag van de top spreken de Duitse kranten reeds van een eerste succes. Niet met betrekking tot Irak, maar tot de Duits-Amerikaanse verhoudingen. Schröder en Bush zouden "het vriendelijkste gesprek sinds de oorlog in Irak" gevoerd hebben.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger