Artikelen

'12 Gramm Glück' van Feridun Zaimoglu

Boeken - 13 juli 2004
'12 Gramm Glück', zo heet het nieuwe boek van de Turks-Duitse auteur Feridun Zaimoglu. De schrijver van de in 1995 verschenen roman 'Kanak Sprak' staat bekend om zijn neiging tot provocatie. Met zijn jongste literaire vrucht worden Zaimoglu's literaire ambities zichtbaarder. '12 Gramm Glück' bestaat uit twaalf verhalen met in elk van hen een enkel grammetje geluk, dat de hoofdpersonen in staat stelt te volharden in hun zoektocht naar liefde en identiteit.

Lees meer

Mogelijk buitenlandse trainer voor Duits elftal

Achtergrond - 13 juli 2004
(13 juli 2004) De zoektocht naar een nieuwe trainer voor het Duitse elftal levert nog steeds problemen op. Franz Beckenbauer, voorzitter van de speciaal ingestelde Trainerfindungskommission TFK, heeft aangegeven dat nu ook "externe", dus buitenlandse kandidaten in aanmerking komen voor de opvolging van Rudi Völler. Hoewel Beckenbauer zelf geen namen noemt, zouden Guus Hiddink (PSV) en Morten Olsen (bondscoach van Denemarken) favoriet zijn.

Lees meer

Wet drijft wig tussen Berlijn en Potsdam

Achtergrond - 12 juli 2004
(12 juli 2004) Tussen de vijf Oost-Duitse deelstaten en de regering in Berlijn is een conflict ontstaan over de nieuwe wet op werkloosheidsuitkeringen. Deze werd vrijdag aangenomen, waarbij de vijf tegenstemden. De regering toont ontstemd, met name over het stemgedrag van de enige SPD-er in het gezelschap, Matthias Platzeck.

Lees meer

Schröder prijst Poetins beleid

Achtergrond - 9 juli 2004
(9 juli 2004) Afgelopen donderdag bracht bondskanselier Schröder een ééndaags bezoek aan Moskou. Met een groot aantal managers uit het Duitse bedrijfsleven in zijn kielzog werden meerdere plannen tot economische samenwerking op papier gezet. Terwijl Schröder het stabiele Russische investeringsklimaat prees, zweeg hij over de affaire-Joekos. Het bijna failliet verklaarde olieconcern is slachtoffer geworden van wat over het algemeen gezien wordt als politieke machtstrijd. Coalitiepartner De Groenen was dan ook zeer verontwaardigd over Schröders optreden.

Lees meer

Duits samenspel in Europees Parlement

Achtergrond - 8 juli 2004
(8 juli 2004) De benoeming van José Manuel Barroso door het Europese Parlement tot voorzitter van de Europese Commissie is onderdeel van een afspraak tussen de christen-democratische en sociaal-democratische fracties. Sinds kort worden beide door Duitsers geleid. Steunen de sociaal-democraten de benoeming van Barroso als voorzitter van de Europese Commissie, dan krijgen zij Josep Borrell als nieuwe parlementsvoorzitter.

Lees meer

Arbeidsmarkt profiteert niet van groei economie

Achtergrond - 7 juli 2004
(7 juli 2004) Enkele grote Duitse onderzoeksbureaus hebben hun prognoses voor de economische groei in de Bondsrepubliek naar boven bijgesteld. De 4,4 miljoen werklozen profiteren hier nog niet van.

Lees meer

Opvolging Völler splijt voetbalbond

Achtergrond - 6 juli 2004
(6 juli 2004) De Duitse voetbalbond DFB is er nog altijd niet in geslaagd een opvolger te vinden voor de afgetreden bondscoach Rudi Völler. Nadat wenskandidaat Otto Hitzfeld onverwacht voor de eer bedankt heeft, circuleren er meerdere namen. Ondertussen is de positie van DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder ter discussie gesteld naar aanleiding van diens autoritaire optreden in de zoektocht.

Lees meer

SPD wil splitsing voorkomen

Achtergrond - 5 juli 2004
(5 juli 2004) De partijtop van de SPD heeft gealarmeerd gereageerd op de oprichting van een vereniging die pretendeert de voorloper van een nieuwe linkse partij te zijn. Zo'n partij zou een verzamelbekken voor ontevreden SPD-kiezers kunnen worden. Ondertussen lijken de vakbonden bereid de linkse rijen te sluiten.

Lees meer

Test

Columns - 5 juli 2004
(5 juli 2004) Slippers zijn slecht voor de gezondheid. Dat hoor ik net op de radio. Het blad Ökotest heeft 25 soorten slippers onderzocht en slechts drie paar daarvan hebben de test goed doorstaan. De rest is in meer of mindere mate schadelijk voor nieren, lever en voortplantingsorganen. Morgen ga ik op vakantie. Ik werp een blik op mijn collectie slippers -ik draag graag slippers- en vraag me af hoe gevaarlijk mijn dierbare schoeisel is en of ik nog kinderen wil.

Lees meer

Nieuwe president strijkt plooien glad

Achtergrond - 2 juli 2004
(2 juli 2004) Duitsland heeft een nieuwe president. Gisterochtend werd Horst Köhler in de Bondsdag beëdigd. De oratie van de kersverse president vormde een moment waarnaar met spanning was uitgezien. Zou het een 'presidentiële' rede worden of zou Köhler zich laten verleiden tot het voeren van partijpolitiek?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger