Wateroverlast sterkt Groenen in milieubeleid
Achtergrond - 15 november 2006(14 augustus 2002) De extreme hoeveelheid neerslag die de afgelopen dagen grote delen van Zuid-Duitsland onder water heeft gezet, mag dan vooral overlast veroorzaken, voor regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen vormt zij tegelijkertijd een geschenk uit de hemel. De partij heeft de wateroverlast aangegrepen om vlak voor de verkiezingen te wijzen op het belang van het Duitse milieubeleid - niet geheel toevallig het stokpaardje van de partij. Daarbij wordt en passant de oppositie bekritiseerd.
Joschka Fischer, minister van Buitenlandse Zaken en voorman van Bündnis 90/Die Grünen, wees naar aanleiding van de extreme regenval van de afgelopen dagen op de prioriteit die het milieubeleid binnen zijn partij geniet. Fischer verklaarde de huidige wateroverlast te beschouwen als een gevolg van klimatologische veranderingen die worden veroorzaakt door een onverantwoorde omgang met het milieu. Hij ziet hierin een bevestiging van de koers die Bündnis 90/Die Grünen de afgelopen vier jaar heeft gevoerd ten aanzien van het milieu. Zijn partij was tijdens de afgelopen regeerperiode de drijvende kracht achter de invoering van de Ökosteuer, een belasting op brandstof en elektriciteit die is bedoeld om het milieu te sparen.
Bovendien verweet Fischer oppositiepartij CDU/CSU geen oog te hebben voor het milieu. Hij wees er op dat de CDU/CSU in haar Kompetenzteam, een verkiezingsploeg van beleidsspecialisten, geen plaats heeft ingeruimd voor iemand op het terrein van milieu. De Duitse minister van milieu, Jürgen Trittin, deelt de kritiek van zijn partijgenoot Fischer op de CDU/CSU.
De CDU/CSU heeft de Ökosteuer van de huidige regering van meet af aan fel bekritiseerd. De partij heeft diverse malen te kennen gegeven de belasting bij een eventuele verkiezingswinst te zullen afschaffen. Wat betreft milieubescherming verwacht de CDU/CSU meer heil van strengere regelgeving voor bedrijven.
Extreme hoeveelheden neerslag hebben de afgelopen dagen grote delen van de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen en Beieren blank gezet. Daarbij zijn zeker negen doden gevallen. De bondsregering heeft inmiddels 400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de vergoeding van de geleden schade. Kanselierskandidaten Schröder (SPD) en Stoiber (CDU/CSU) hebben de getroffen gebieden bezocht.
Der Spiegel
Regierung und Opposition werfen sich Versagen vor
Süddeutsche Zeitung
Plötzlich wird Umwelt zum Wahlkampfthema
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Flut reißt Umweltpolitik in den Wahlkampf
Reacties
Geen reacties aanwezig