Achtergrond

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Achtergrond - 20 juni 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert
“Een van de erfenissen van het nazisme is dat de Duitse geschiedenis nu tot de meest bestudeerde nationale geschiedenissen ter wereld behoort”, stelt de Amerikaanse historicus Helmut Walser Smith. Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Achtergrond - 19 juni 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Duitsland als vluchtheuvel
Wat als de Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn zoekt het antwoord op die vraag met een mix van theater en wetenschap. Op 24 juni leidt hij in Münster samen met professor Simon Richter een symposium over Duits-Nederlandse samenwerking bij klimaatmigratie. “Een nieuwe Vrede van Münster, maar dan vóórdat de ellende begint.”

Lees meer

Bondsdag werkt aan nieuwe euthanasiewet

Achtergrond - 13 juni 2023 - Auteur: Marja Verburg Bondsdag werkt aan nieuwe euthanasiewet
Duitse parlementariërs hebben voorstellen uitgewerkt voor een nieuwe euthanasiewet. In 2020 verklaarde het Constitutioneel Hof de Duitse euthanasieparagraaf 217 in strijd met de grondwet. Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, zeiden de hoogste Duitse rechters, en dat was met paragraaf 217 vrijwel onmogelijk. Dus zoeken Duitse politici naar een nieuwe regeling.

Lees meer

Duitse baden staan aarzelend ‘Oben Ohne’ toe

Achtergrond - 8 juni 2023 - Auteur: Lynn Stroo Duitse baden staan aarzelend ‘Oben Ohne’ toe
Een frisse duik nemen in een zwembad zonder bedekking van de borsten; in steeds meer zwembaden in Duitsland is ‘Oben Ohne’ toegestaan voor iedereen. Vrouwen die dat willen, kunnen hun bikinitop thuislaten, in het kader van gelijke behandeling. Maar de verandering gaat niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Wolf polariseert ook in Duitsland

Achtergrond - 2 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Wolf polariseert ook in Duitsland
In Duitsland vond donderdag de lanceringsbijeenkomst plaats voor een dialoogreeks over de wolf. Zo ambtelijk als het klinkt, zo verhit is het debat. Een debat waarin een bijzondere rol is weggelegd voor Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse regering ruziet over verwarmingswet
De Heizungsgesetzstreit, de ruzie in de regering over een wetsvoorstel dat moet zorgen dat Duitsers hun woning verwarmen met duurzame energie, is het politieke thema deze week. Regeringspartner FDP ziet de wet niet zitten en heeft gezorgd dat die niet in de Bondsdag werd behandeld woensdag. De Groenen zijn woedend; de FDP gedraagt zich als een oppositiepartij, vinden zij.

Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Leden van het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) treden deze zomer op met hun ‘collega’s’ van de Universiteit Keulen. Dat vergt nogal wat organisatie, vertelt initiatiefnemer Anna Vera van Beusekom, want het gaat om meer dan driehonderd musici.

Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Achtergrond - 17 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Hoe heet het Duitse vmbo? En hoeveel jaren moeten kinderen in Duitsland naar school? Het Duitse onderwijsstelsel zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Dat kan best tot verwarring leiden, daarom hier een aantal veelgestelde vragen.

Lees meer

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Achtergrond - 11 mei 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Kijken voorbij de Muur in je hoofd
Wie zich een beeld wil vormen van kunst die in de DDR is geworteld kan nu terecht in Delden. Onder de titel Die Überraschung doet museum No Hero daar wat in Duitsland nog altijd uitzonderlijk is – en dan steevast tot debat leidt. Ruim 60 werken van een grote verscheidenheid aan Oost-Duitse kunstenaars worden er getoond, gemaakt voor en na de val van de Muur. 

Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Achtergrond - 3 mei 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Nazi-Duitsland verloor in de Tweede Wereldoorlog zoveel mankracht, dat Adolf Hitler op zoek moest naar andere manieren om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Miljoenen mensen werden binnen en buiten Duitsland gedwongen tewerkgesteld, ook uit Nederland. Veel Duitse bedrijven profiteerden van de dwangarbeid, terwijl de arbeiders vaak overgeleverd waren aan mensonterende omstandigheden.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger