Achtergrond

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Achtergrond - 17 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Hoe heet het Duitse vmbo? En hoeveel jaren moeten kinderen in Duitsland naar school? Het Duitse onderwijsstelsel zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Dat kan best tot verwarring leiden, daarom hier een aantal veelgestelde vragen.

Lees meer

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Achtergrond - 11 mei 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Kijken voorbij de Muur in je hoofd
Wie zich een beeld wil vormen van kunst die in de DDR is geworteld kan nu terecht in Delden. Onder de titel Die Überraschung doet museum No Hero daar wat in Duitsland nog altijd uitzonderlijk is – en dan steevast tot debat leidt. Ruim 60 werken van een grote verscheidenheid aan Oost-Duitse kunstenaars worden er getoond, gemaakt voor en na de val van de Muur. 

Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Achtergrond - 3 mei 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Nazi-Duitsland verloor in de Tweede Wereldoorlog zoveel mankracht, dat Adolf Hitler op zoek moest naar andere manieren om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Miljoenen mensen werden binnen en buiten Duitsland gedwongen tewerkgesteld, ook uit Nederland. Veel Duitse bedrijven profiteerden van de dwangarbeid, terwijl de arbeiders vaak overgeleverd waren aan mensonterende omstandigheden.

Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Achtergrond - 24 april 2023 - Auteur: Marja Verburg Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
Met veel enthousiasme ging de regering van kanselier Olaf Scholz eind 2021 van start. Na 16 jaar Merkel zouden de SPD, de Groenen en de FDP voor de broodnodige hervormingen zorgen, zoals een beter klimaatbeleid, eerlijkere uitkeringen en meer aandacht voor mensenrechten in de relaties met China en Rusland. Maar anderhalf jaar later liggen meerdere ministers met elkaar overhoop. De coalitiepartijen hadden onlangs drie dagen van overleg nodig om tot compromissen te komen. Maar daarmee lijkt de kou nog niet uit de lucht.

Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 24 april 2023 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 

Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Achtergrond - 21 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Defensieministers van zo'n vijftig landen komen vandaag weer bijeen op de vliegbasis bij het Duitse Ramstein. Ze praten over militaire steun aan Oekraïne. Een belangrijke rol is weggelegd voor Duitsland, dat ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort tot de grootste wapenexporteurs ter wereld.

Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Achtergrond - 20 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar
De bezetting van het Ruhrgebied, hyperinflatie, politieke chaos en Hitlers couppoging: 1923 ging de geschiedenisboeken in als crisisjaar. De eerste Duitse democratie, de Republiek van Weimar, stond nog in de kinderschoenen en werd flink op de proef gesteld, maar overleefde deze crises. Nu, 100 jaar later, staat Krisenjahr 1923 in Duitsland volop in de belangstelling.

Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Achtergrond - 19 april 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'
Donderdag treedt de Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen op in Nijmegen, tijdens ‘Sturm und Drang’, een avond over klimaatactivisme. Zu Knyphausen is een echte Geheimtipp voor Duitse muziek in het singer-songwritergenre.

Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Achtergrond - 19 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Controverse rond machtige Duitse uitgever
Eén van Duitslands belangrijkste mediamagnaten ligt onder vuur. Controversiële appjes en mails van Mathias Döpfner, baas van uitgeverij Axel Springer, zijn op straat komen te liggen. Het is niet de eerste keer dat Döpfner middelpunt is van controverse, maar vooralsnog lijkt de machtige uitgever er steeds mee weg te komen.

Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Achtergrond - 13 april 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag
Terwijl buurlanden als Nederland, Frankrijk en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag juist gedaan met kernenergie. Eigenlijk zouden de laatste drie Duitse kerncentrales al eind december van het net gaan, maar vanwege de energiecrisis besloot kanselier Scholz ze nog enkele maanden langer in gebruik te houden. Critici vrezen problemen met de Duitse energievoorziening.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger