Redactie Duitslandweb

Nabestaanden eisen dat Loveparade-proces eindelijk begint

Kort nieuws - 26 februari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De nabestaanden van de slachtoffers van het Loveparade-drama in Duisburg in 2010 eisen dat het proces tegen de schuldigen eindelijk begint. Het vooronderzoek duurt nu al 2,5 jaar en dat is te lang, aldus de advocaat van de nabestaanden. Met het argument van het Openbaar Ministerie dat het onderzoek tijd nodig heeft, neemt hij geen genoegen meer. Ook noemt de advocaat het een schandaal dat hij nog steeds geen inzicht heeft gekregen in de processtukken. Bij de Loveparade in Duisburg in 2010 kwamen 21 mensen om het leven en vielen meer dan 500 gewonden. Er waren door de organisatie, waaronder de gemeente Duisburg, te veel risico's genomen op het gebied van de veiligheid. Lees meer bij rp online >>
Lees meer

Constitutioneel Hof versterkt adoptierechten van homoparen

Kort nieuws - 19 februari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Constitutioneel Hof, de hoogste Duitse rechtbank, versterkt de rechten van homoparen bij adoptie. Als een van beide partners een geadopteerd kind meebrengt in een relatie, mag de ander dat kind ook adopteren. Bij heteroparen was dit al het geval. Het Constitutioneel Hof heeft vandaag bepaald dat het tegen het recht op gelijke behandeling is als hier verschil wordt gemaakt tussen hetero- en homoparen. Volgens het Hof gaat het argument van tegenstanders van adoptie door homo's, namelijk dat het schadelijk voor een kind is om bij partners van hetzelfde geslacht op te groeien, niet op. Homoparen mogen op dit moment in Duitsland niet samen een kind adopteren. Het Hof heeft over die mogelijkheid vandaag geen uitspraak gedaan, omdat daar geen zaak over is ingediend. Lees meer bij Spiegel Online >>
Lees meer

Schavan: 'Wetenschap moet geloofwaardig zijn'

Achtergrond - 6 februari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Schavan: 'Wetenschap moet geloofwaardig zijn'
Minister Annette Schavan (CDU) van Onderwijs en Onderzoek is haar doctorstitel kwijt. Daartoe heeft de universiteit Düsseldorf gisteren besloten. Het spant erom of Schavan als minister kan aanblijven. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe wordt in Duitsland tegen de kwestie aangekeken? Antwoorden op de belangrijkste vragen.
Lees meer

'Nederland kan leren van Duits innovatiebeleid'

Achtergrond - 4 februari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Nederland kan leren van Duits innovatiebeleid'
In Duitsland is de samenwerking tussen wetenschap en industrie diepgeworteld. Met vasthoudend beleid profileert Duitsland zich als techniekland. Nederland moet zich op het terrein van onderzoek en innovatie richten op de lange termijn en meer aansluiting zoeken bij het Duitse wetenschapslandschap. Dat komt naar voren uit het rapport ‘Vasthoudend innoveren’ van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid.
Lees meer

Afkerig, boos, cynisch: Duitse reacties op Europa-rede Cameron

Achtergrond - 23 januari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Afkerig, boos, cynisch: Duitse reacties op Europa-rede Cameron
De rede die de Britse premier Cameron vandaag hield over de Europese Unie, heeft in Duitsland heftige reacties uitgelokt. Vooral op Camerons voorstel via een Brits referendum over de toekomst van het Europese lidmaatschap te beslissen, heeft geleid tot afkeer, boosheid en cynisme.
Lees meer

Pijnlijk verlies voor Merkel in Nedersaksen

Achtergrond - 21 januari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Pijnlijk verlies voor Merkel in Nedersaksen
De oppositie heeft een kleine maar belangrijke overwinning behaald in de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen. De SPD en de Groenen wonnen met één zetel verschil van de coalitie. De uitslag maakt een rood-groene regering mogelijk in Nedersaksen en verandert ook de verhoudingen in de Duitse senaat. Een klap in het gezicht van Merkel.
Lees meer

Élyséeverdrag maakte aartsvijanden tot vrienden

Achtergrond - 17 januari 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Élyséeverdrag maakte aartsvijanden tot vrienden
De Franse regering en het parlement zijn op 22 januari te gast in de Bondsdag in Berlijn. Daar vieren ze de vijftigste verjaardag van het Élyséeverdrag, waarmee de oude aartsrivalen in 1963 vriendschap sloten. Het leidde bijvoorbeeld tot de Frans-Duitse tv-zender ARTE en het op een na grootste ruimtevaartbedrijf ter wereld.
Lees meer

Samen het schip Europa door de storm loodsen

Achtergrond - 29 november 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Samen het schip Europa door de storm loodsen
Het Duits-Nederlands Forum in Berlijn heeft deze week bestuurders en studenten uit Nederland en Duitsland samengebracht om te discussiëren over Europa. Ze zochten samen naar oplossingen voor de problemen van de EU. Hoe het kan dat jongeren wel in Europa geloven, maar niet in ‘Brussel', bijvoorbeeld.
Lees meer

Bondgenoot in het oude continent

Achtergrond - 6 november 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb Bondgenoot in het oude continent
Duitsland onderhoudt goede betrekkingen met de Verenigde Staten van Barack Obama. Nu het erom spant of hij de presidentsverkiezingen vandaag wint, is het de vraag welke gevolgen het voor Duitsland – en Europa als geheel – heeft als zijn tegenstrever Romney vanaf 2013 de nieuwe president van de VS is. Of maakt het niet uit?
Lees meer

Schrijfster Ursula Krechel wint de Deutsche Buchpreis

Kort nieuws - 9 oktober 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Schrijfster Ursula Krechel heeft de Deutsche Buchpreis voor haar roman 'Landgericht' gewonnen. Het boek gaat over een joodse rechter die niet gewenst is in de beginjaren van de Bondsrepubliek, die in 1949 werd opgericht. Het bijzondere aan het boek is hoe Krechel op een poëtische en laconieke manier een precies beeld geeft van de eerste jaren van de Bondsrepubliek, aldus de jury. De Deutsche Buchpreis is de prijs van de Duitse boekhandels en wordt jaarlijks  voor aanvang van de Frankfurter Buchmesse uitgereikt. Lees meer bij Zeit Online >>
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger