Jonathan Witteman

Jonathan Witteman was van 2006 tot en met 2008 redacteur van Duitslandweb. Hij is nu redacteur bij de Volkskrant. 

'Commotie rond Heesters is schijnheilig'

Achtergrond - 14 februari 2008 - Auteur: Jonathan Witteman
(14 februari 2008) Het optreden van Johannes Heesters in zijn geboortestad Amersfoort houdt de gemoederen flink bezig. Actievoerders roepen op tot een boycot en dreigen zijn concert te verstoren. In Duitsland wekt de ophef rond de hoogbejaarde zanger vooral bevreemding.

Lees meer

Literaire ster zonder verblijfsvergunning

Boeken - 6 december 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(6 december 2007) De Bosnische schrijver Saša Stanišić werd vorig jaar als enige nieuwkomer genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Buchpreis. “Als iemand zegt dat ik een geslaagd voorbeeld van integratie ben, zou ik uit mijn vel willen springen.”

Lees meer

Het is ijstijd tussen Peking en Berlijn 

Achtergrond - 27 november 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(27 november 2007) De betrekkingen tussen Duitsland en China zijn danig bekoeld. Na het door Peking als belediging ervaren bezoek van de Dalai Lama aan bondskanselier Merkel, dreigt Duitsland zijn positie als sleutelpartner van China kwijt te raken aan Frankrijk.

Lees meer

Duitslands eerste moderne kunstenaar

Achtergrond - 23 november 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(23 november 2007) Deze maand honderd jaar geleden overleed de Duitse kunstenares Paula Modersohn-Becker. De bij leven vrijwel onbekende schilder wordt een eeuw na haar dood algemeen erkend als de wegbereider van de Duitse moderne kunst.

Lees meer

In duel met Hitler

Achtergrond - 15 november 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(15 november 2007) Afgelopen week verscheen in Nederland als eerste ter wereld het verzameld werk van de Duitse historicus en journalist Sebastian Haffner. Bij het grote publiek is Haffner nog altijd mateloos populair, maar in academische kring wordt zijn werk vrijwel genegeerd.

Lees meer

Het mooiste gezicht van het socialisme

Achtergrond - 31 oktober 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(31 oktober 2007) Kunstschaatsster Katarina Witt houdt ermee op: nog een laatste tournee door Duitsland en de tweevoudig Olympisch kampioene zegt de ijspiste vaarwel. Witt is een van de weinige DDR-atleten die haar faam wist te verzilveren in het Westen.

Lees meer

Noordrijn-Westfalen wil Benelux-lid worden

Achtergrond - 13 september 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(13 september 2007) De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil toetreden tot de Benelux. Dat zegt Helmut Stahl, fractievoorzitter van regeringspartij CDU in Noordrijn-Westfalen. Maar Nederland houdt voorlopig de boot af.

Lees meer

Duitse media in de ban van het D-woord

Achtergrond - 25 juli 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(25 juli 2007) Het wielrennen ligt dezer dagen overal onder vuur. Maar in geen enkel land verbinden de media zulke zware consequenties aan de crisis in de wielersport als in Duitsland. Over doping, boycots en de Spritztour.

Lees meer

Arme, arme Günter Grass

Boeken - 10 juli 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(10 juli 2007) Günter Grass’ bekentenis lid te zijn geweest van de Waffen-SS bracht vorig jaar een ware rel teweeg. In de gedichtenbundel ‘Dummer August’ slaat de Nobelprijswinnaar terug. Het resultaat is tenenkrommend.

Lees meer

Voor Schalke 04 is het erop of eronder

Achtergrond - 18 mei 2007 - Auteur: Jonathan Witteman
(18 mei 2007) De spannendste ontknoping van de Bundesliga sinds jaren nadert zijn hoogtepunt. Voor het aangeslagen Schalke 04 is het morgen tegen Bielefeld alles of niets. En dan nog moet het hopen op een wonder.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger