Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers in Amsterdam ondergaan de winst rustig
Aanvallend Duitsland wervelt langs zwak Australië

Achtergrond - 14 juni 2010

De verwachtingen voor het duel van Duitsland met Australië waren niet al te hooggespannen. De Duitse expats en studenten kijken gezamenlijk in Amsterdam naar de wedstrijd. Zij hopen er maar het beste van. “Als we deze wedstrijd niet winnen, kunnen we wel ophouden”.

© foto Duitslandweb
Twee Duitse fans wachten vol spanning af wat hun elftal tegen Australië gaat laten zien. De Duitsers in TrouwAmsterdam hopen dat het resultaat mee zal vallen.

Het Duitse elftal moest het zondag in Durban tegen Australië doen zonder de geblesseerde Ballack. Ondanks de aanwezigheid van vijf spelers van Champions League-finalist Bayern München in de basis en een uiterst gemotiveerde jonge selectie, verwachtte bondscoach Löw een moeilijke wedstrijd.

Een aantal Duitse fans drinkt voor de wedstrijd buiten bij club TrouwAmsterdam een biertje. Hoge verwachtingen hebben de fans niet. Studenten Jessica, Ricarda en Laura hopen vooral op een goede wedstrijd. “We willen veel doelpunten zien, het WK is saai tot nu toe”. Wereldkampioen wordt Duitsland niet, dat wordt Nederland of Italië, menen zij.

Twee dames een tafeltje verderop geloven ook niet in een wereldtitel voor hun land. Vandaag gaat Duitsland wel winnen, denken zij, met 2-0 of 2-1. Spelers van Australië kennen ze niet, alleen doelman Schwarzer, die Duitse ouders heeft.

Samen met zo’n tweehonderd landgenoten zijn zij naar club TrouwAmsterdam gekomen om de wedstrijd te zien. Eigenaar Maike Vernooij organiseerde eerder met het WK 2006 en EK 2008 een ‘Biergarten’ in Amsterdam. Volgens haar werkt het concept niet voor elke nationaliteit, maar komen Duitsers wel graag. “Net als Nederlanders vinden Duitsers het leuk om in groepsverband voetbal te kijken. Lekker met het bier op tafel.”

Volkslied

Even later wacht een volle zaal met een blikje Belgisch bier in de hand op de wedstrijd. In het stadion zingen de spelers en trainers uit volle borst het Duitse volkslied. De zaal neuriet zacht mee.

Australië begint goed aan de wedstrijd. Nadat middenvelder Richard Garcia een kans mist op 1-0, houdt de zaal zijn adem in. Ook Klose laat een enorme mogelijkheid liggen, maar even later weet Lukas Podolski wel het net te vinden. Met een enorme pegel rond hij een goede actie van Thomas Müller af.

Bayern-speler Miroslav Klose is hopeloos uit vorm. Halverwege de eerste helft scoort hij toch de 2-0, na een fout van de Australische keeper Mark Schwarzer.

Stil

In de rust schalt een Duitse versie van David Bowie’s ‘Heroes’ door de zaal. Toch maar even vragen hoe het zit met Klose. “Hij heeft weliswaar gescoord, maar hij is niet in vorm en heeft geen zelfvertrouwen. Gomez of Cacau moeten erin komen”, zegt de Duitse expat Philipp. In de tweede helft moet Duitsland de wedstrijd gewoon uitspelen, vindt hij.

Jessica, Ricarda en Laura vinden dat hun elftal beter speelt dan verwacht. Hoe het komt weten ze niet, maar het is wel behoorlijk stil in de zaal, zeggen zij. “In Duitsland zou de tent nu op z’n kop staan”.

Hoewel Australië na rust nog een wanhopige poging doet om de wedstrijd te keren, gaat Duitsland verder met het goede combinatiespel van de eerste helft. Het publiek in TrouwAmsterdam klapt zijn handen stuk voor een geniaal overstapje van Mehmet Özil.

Rood

Ook Bastian Schweinsteiger is ongrijpbaar voor de Australiërs. De sterspeler van Bayern München is meerdere malen het slachtoffer van harde overtredingen. Als Schweinsteiger tien minuten na rust weer een aanslag te verwerken krijgt, vindt de Mexicaanse scheidsrechter het mooi geweest. Hij stuurt middenvelder Tim Cahill met een rode kaart het veld uit. Nu kan het niet meer fout gaan, weet de zaal.

Met tien man zijn de Socceroos inderdaad geen partij meer voor de Duitsers. Via Thomas Müller en invaller Cacau breiden zij de score uit. Het aanvallende voetbal via de flanken doet bijna denken aan dat van een ánder land. Om te bewijzen dat hier toch echt het Duitse elftal op het veld staat, laat Stuttgart-speler Cacau zich vlak voor het einde van de wedstrijd met een ‘schwalbe’ op de grond vallen. Een gele kaart is zijn straf.

Louis van Löw

Na afloop praten de fans gemoedelijk buiten nog even na over de wedstrijd. Uitbundig feestvieren doen zij niet. De uitslag lijkt hen mee te vallen. Van Servië verwachten de Duitsers in Amsterdam vrijdag meer tegenstand.

Met vijf spelers van Bayern München in het veld en het aanvallende voetbal rijst natuurlijk de vraag of bondscoach Joachim Löw zich door Bayerntrainer Louis van Gaal heeft laten inspireren. Op de vraag of Duitsland het ‘systeem Louis van Gaal’ heeft gespeeld, antwoordt uitblinker Thomas Müller tegenover ZDF: “Nee, wij spelen Louis van Löw”.