Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

Vreemdelingenhaat: ‘Tröglitz is overal’

Achtergrond - 8 april 2015 - Auteur: Wiebke Pittlik Vreemdelingenhaat: ‘Tröglitz is overal’
Tröglitz is een kleine provincieplaats in de buurt van Leipzig, in Oost-Duitsland. De burgemeester is er verjaagd, een regionale bestuurder krijgt politiebescherming omdat hij wordt bedreigd en het asielzoekerscentrum is dit weekeinde afgebrand. Dat deze gebeurtenissen niet op zichzelf staan, daarover zijn de Duitse media het eens.
Lees meer

Duitsland worstelt met rol op wereldtoneel

Achtergrond - 6 februari 2015 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland worstelt met rol op wereldtoneel
Decennialang heeft Duitsland zich terughoudend opgesteld op het internationale toneel. Die tijden zijn voorbij. Minister Steinmeier kondigde vorig jaar een zelfbewuster buitenlands beleid aan en ziet het als Duitslands verantwoordelijkheid om niet langs de kant te blijven staan in conflicten. En conflicten dienden zich dit jaar ruimschoots aan.
Lees meer

Kerkbelasting: een Duitse vanzelfsprekendheid

Achtergrond - 13 januari 2015 - Auteur: Wiebke Pittlik Kerkbelasting: een Duitse vanzelfsprekendheid
Dat de Duitse fiscus kerkbelasting int, daar hebben de meeste Duitsers zich bij neergelegd. Maar dat nu ook banken op kapitaaluitkeringen direct een bedrag inhouden voor de kerk, gaat sommigen te ver. De kerk krijgt naar eigen zeggen veel vragen over de nieuwe regels voor kerkbelasting.
Lees meer

Welkom op de nieuwe website

Achtergrond - 28 november 2014 - Auteur: Wiebke Pittlik Welkom op de nieuwe website
Welkom op de nieuwe website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). De website van het instituut en de journalistieke website Duitslandweb.nl gaan verder onder één dak. Zo kunnen we beter profiteren van elkaar.
Lees meer

Duitsland wereldkampioen na spannende finale

Achtergrond - 14 juli 2014 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik, Erwin Vervloed Duitsland wereldkampioen na spannende finale
Duitsland is apetrots op Die Mannschaft, die zondagavond wereldkampioen werd. De ploeg van Joachim Löw versloeg in een spannende finale op het nippertje Argentinië. In de laatste minuten van de verlenging scoorde Mario Götze de 1-0. Overal in Duitsland werd zondagnacht feest gevierd.
Lees meer

Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum

Achtergrond - 17 juni 2014 - Auteur: Wiebke Pittlik Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum
Nederland en Duitsland moeten een gezamenlijke strategie ontwikkelen voor de kansen die de technologische revolutie biedt. Met die boodschap opende hoogleraar internettoepassingen Erik Huizer maandag in Den Haag het Nederlands-Duits Forum, een tweejaarlijkse bijeenkomst waar politici, wetenschappers, studenten en ambtenaren uit beide landen discussiëren over actuele thema's.
Lees meer

Lezing: Weidmann wijst weg uit eurocrisis

Achtergrond - 7 april 2014 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Lezing: Weidmann wijst weg uit eurocrisis
De eurolanden moeten zich aan hun eigen strenge regels houden. Daarop hamerde Jens Weidmann, president van de Bundesbank, vandaag in Amsterdam. Hij sprak met DNB-president Klaas Knot over de financiële toekomst van Europa en de eurocrisis. “Zoals in een marathon zal de tweede helft zwaarder voelen dan de eerste.” 
Lees meer

De Lezing: 'Meertaligheid is waardevol'

Achtergrond - 6 februari 2014 - Auteur: Wiebke Pittlik De Lezing: 'Meertaligheid is waardevol'
Duits was vroeger een veelgebruikte taal in de wetenschap. Nu klagen docenten dat ze studenten niet eens een Duitse tekst kunnen aanbieden. Wetenschappelijke publicaties worden nauwelijks nog opgemerkt als ze niet in het Engels zijn. “Waarom moet ik een publicatie over Germanistiek eigenlijk in het Engels schrijven?”, vraagt UvA-hoogleraar Nicole Colin zich af. Ze organiseert het congres Duits als wetenschapstaal, donderdag en vrijdag in Amsterdam.
Lees meer

Duitslanddesk zoekt dichters, denkers, doeners

Achtergrond - 1 november 2013 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitslanddesk zoekt dichters, denkers, doeners
Duitslandcompetenties: het woord bestáát, en betekent zoveel als: Duitse cultuur- en taalkennis, waaronder kennis van verschillen in bedrijfscultuur. De term viel een keer of drie bij de lancering van de website Studereninduitsland.nl, donderdag in café Dudok in Den Haag.
Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale rechtvaardigheid

Achtergrond - 12 september 2013 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Verkiezingsthema: Sociale rechtvaardigheid
Het gaat goed met Duitsland, maar lang niet met iedereen. Relatief veel mensen, ook met een baan, verdienen te weinig om van rond te komen, hebben een karig pensioen, een te hoge huur of een uitkering waarvan ze hun kinderen nauwelijks kunnen onderhouden. Hier liggen in de campagne de kansen voor de SPD, de hoeder van de sociale rechtvaardigheid. Toch lukt het de partij niet ermee te scoren.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger