Geschiedenis:

'Abgrenzung' en Stasi-dictatuur
DDR onder Honecker: 1971-1989

Ontspanning in de buitenlandse betrekkingen betekende niet dat de SED binnenlands de teugels liet vieren. Die werden door Honecker juist strakker aangehaald.

'Abgrenzung' en Stasi-dictatuur
© Bron: Wikipedia.org
Een cel in Stasi-gevangenis Hohenschönhausen in Berlijn. Critici van het regime werden hier opgesloten.

Honecker combineerde zijn politiek van internationale ontspanning en toenadering tot de Bondsrepubliek met een beleid van Abgrenzung in eigen land. Om de identiteit van de DDR te versterken, en een mogelijke eenwording te verhinderen, werden alle mogelijke verwijzingen naar het begrip Duitsland onderdrukt. Talloze organisaties moesten hun naam veranderen. De term sozialistischer Staat deutscher Nation werd gewijzigd in: sozialistischer Staat der Arbeiter und Bauern.

Honecker voerde ook, na een korte periode van ontspanning, de onderdrukking van de tegenstanders van het SED-regime verder op. Vanaf 1976 werden talrijke intellectuelen en kunstenaars - zoals de populaire zanger Wolf Biermann - het land uitgezet.

De Stasi werd in de jaren zeventig nóg machtiger. Tienduizenden agenten en verklikkers hielden de Oost-Duitse bevolking in de gaten. Goede vrienden of zelfs echtgenoten van verdachte mensen werden door de Stasi geronseld om informatie door te spelen. Critici van het regime werden in de gevangenis gezet of uitgewezen.

Het apparaat van de geheime dienst had veel meer medewerkers in dienst dan de Gestapo destijds. De lengte van het Stasi-archief waarin alle informatie over de bevolking was opgeslagen, bedroeg in 1989 maar liefst 180 kilometer.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger