Film:

Sissi (1955)
West-Duitse films, 1949-1990

De Sissi-films uit de jaren vijftig zijn met hun oogverblindende kostuums, decors en landschappen een goed voorbeeld van het genre van de Heimatfilm. De Oostenrijkse actrice Romy Schneider werd wereldberoemd door haar vertolking van de rol van keizerin Sissi.

Sissi (1955)
© dpa
De rol van Sissi maakte actrice Romy Schneider wereldberoemd.

‘Sissi’ maakte van de 17-jarige Romy Schneider een grote ster. De film van de Oostenrijkse regisseur Ernst Marischka was zo populair dat er nog twee delen volgden: ‘Sissi - die junge Kaiserin’ (1956) en ‘Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin’ (1957).

De suikerzoete Sissi-trilogie is nog steeds razend populair en wordt elk jaar tijdens kerst op de Duitse en de Nederlandse televisie uitgezonden. Het verhaal over de Oostenrijkse keizerin en keizer Franz Joseph was in het echt niet zo sprookjesachtig. De echte Sisi (met één s!) leed onder het leven als publiek figuur en dit uitte zich in anorexia en perfectionisme. Sisi werd zelfs zo opgeslokt door haar problemen dat ze weinig oog had voor Franz Joseph. Hun enige zoon, de kroonprins, pleegde samen met zijn minnares zelfmoord. Sisi zelf werd in 1898 op 61-jarige leeftijd in Genève doodgestoken door een Italiaanse anarchist.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger