Film:

Die Blechtrommel (1979)
West-Duitse films, 1949-1990

Regisseur Volker Schlöndorff maakte van het boek 'Die Blechtrommel' van Günter Grass uit 1959 een bizar sprookje. Hij won daarmee als eerste Duitse regisseur de Oscar voor de beste buitenlandse film, evenals de Gouden Palm in Cannes.

Die Blechtrommel (1979)
© flickr.com/hsingnice
De blikken trommel van Oskar Matzerath speelt een centrale rol in 'Die Blechtrommel'.

Hoofdpersoon van 'Die Blechtrommel' is de jongen Oskar Matzerath, die in 1924 in een voorstad van Danzig wordt geboren. Omdat zijn moeder Agnes niet alleen met haar man Alfred Matzerath slaapt maar ook met haar neef Jan Bronski, is niet helemaal duidelijk wie zijn vader is. De pientere Oskar ergert zich aan de hypocrisie van de volwassenen. Op zijn derde verjaardag krijgt hij een blikken trommel waar hij heel blij mee is. Tegelijkertijd kondigt hij aan niet meer te willen groeien, omdat hij niet hetzelfde wil worden als de volwassenen om hem heen. Als hem iets niet behaagt, slaat hij op zijn trommel.

Zo verstoort Oskar de marsen van de nazi’s die in 1933 aan de macht komen. En hij blijft trommelen, want het Derde Rijk bevalt hem totaal niet. Ook komt hij erachter dat hij zo hoog en hard kan gillen dat de ruiten ervan breken.

Sinds 1997 wordt de film achtervolgd door een controverse. Het gaat om een seksscène tussen de 12-jarige Zwitserse hoofdrolspeler David Bennent en de 24-jarige actrice Katharina Thalbach die zijn stiefmoeder Maria Matzerath speelt. Vanwege deze scène werd de film in het Canadese Ontario en in de Amerikaanse staat Oklahoma door de rechter verboden. Door protest tegen dit verbod volgde in Oklahoma een reeks hoorzittingen over de voors en tegens van de film die in de pers breed werden uitgemeten. Ook kwam er een openlijke discussie op gang over de vraag in hoeverre een rechter mag ingrijpen in het beoordelen van kunst. Uiteindelijk verloor de staat het in 2001 van het kunstwerk.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger