Film:

Van Sissi naar Nieuwe Duitse Film
West-Duitse films, 1949-1990

De serie suikerzoete Sissi-films met Romy Schneider zette in de jaren vijftig aardig de toon. Er werd ook wel een enkel realistisch drama gemaakt, zoals het Berlijnse jongerendrama ‘Die Halbstarken’, maar dat was meer uitzondering dan regel. Keerpunt vormde midden jaren zestig ‘Abschied von gestern’ van Alexander Kluge.

Van Sissi naar Nieuwe Duitse Film
© flickr.com/erinc salor
Werner Herzog is één van de Duitse regisseurs die in de jaren zeventig ook in het buitenland succes heeft.

In Kluge's 'Abschied von gestern' vlucht een jonge joodse vrouw van de DDR naar de BRD en komt tussen wal en schip terecht. Kluge wint met de film in Venetië de Speciale Juryprijs.

Het is het startpunt voor de Nieuwe Duitse Film die ook in het buitenland hoge ogen gooit, vooral in de jaren zeventig. Werner Herzog en Klaus Kinski brengen in 1972 hun bizarre epos ‘Aguirre, der Zorn Gottes’ uit, dat in Frankrijk de César voor de Beste Buitenlandse Film wint.

In 1974 volgt ‘Angst essen Seele auf’, alom beschouwd als een van de belangrijkste werken van Rainer Werner Fassbinder. Fassbinders film wordt in Cannes bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek. Ook Volker Schlöndorff en Wim Wenders vieren internationaal successen, met respectievelijk ‘Die Blechtrommel’ en ‘Der Himmel über Berlin’.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger