Film:

Angst essen Seele auf (1974)
West-Duitse films, 1949-1990

Het liefdesdrama ‘Angst essen Seele auf’ wordt algemeen beschouwd als een van de indrukwekkendste films van de succesvolle Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder. De film gaat over de omstreden relatie van de Duitse poetsvrouw Emmi en de Turkse Ali.

Angst essen Seele auf (1974)
© wikipedia/angelikamariaboes
Irm Hermann speelde Krista, de dochter van poetsvrouw Emmi en de Turkse Ali.

Emmi en Ali zijn twee eenzame zielen die elkaar op een dag vinden, een relatie aangaan en trouwen. Dit tot ongenoegen van hun omgeving. In het Duitse gehucht waar ze wonen, wordt de relatie als een schandaal beschouwd. Buren, collega’s en Emmi’s volwassen kinderen reageren afkeurend. De twee geliefden gaan de strijd aan met de vele vooroordelen. Hun liefde gaat aan die strijd bijna ten onder.

Fassbinder maakte met ‘Angst essen Seele auf’ een geheel eigen bewerking van het fifties-melodrama ‘All That Heaven Allows’ van Douglas Sirk, een Amerikaanse regisseur die hij mateloos bewonderde. De titel van de film komt van hoofdrolspeler El Hedi Ben Salem die in werkelijkheid een tijdje Fassbinders partner was. Als Ali de eerste keer bij Emmi is blijven slapen, vraagt zij zich ’s ochtends paniekerig af of ze hier wel goed aan doen. Ali antwoordt in gebroken Duits: “Nix weinen. Nix Angst. Angst essen Seele auf.” In Nederland werd de titel vertaald naar ‘Alle Turken heten Ali’.

Fassbinder kreeg voor deze film – die bedoeld was als tussendoortje - in Cannes de prijs van de internationale filmkritiek. Hoofdrolspeelster Brigitte Mira werd in Duitsland uitgeroepen tot beste actrice.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger