Film:

Das Boot (1981)
West-Duitse films, 1949-1990

De spannende film ‘Das Boot’ maakt het mogelijk om Hitlers duikbotenoorlog van binnenuit te beleven. Regisseur Wolfgang Petersen ontleende het verhaal aan de autobiografische roman van Lothar-Günther Buchheim, die als oorlogsverslaggever zelf de zenuwslopende situatie aan boord van de U-96 meemaakte.

Das Boot (1981)
© wikipedia/aconcagua
Het decor van 'Das Boot', de film over het beklemmende leven in een onderzeeër.

'Das Boot' volgt de onderzeeër als hij in het najaar van 1941 de haven van La Rochelle (Frankrijk) uitvaart met bestemming Atlantische Oceaan. Daar moet de bemanning geallieerde schepen opsporen en tot zinken brengen. De mannen leven tussen hoop en vrees. Soms gebeurt er een tijd lang helemaal niets en wordt iedereen bijna gek van verveling in de claustrofobische ruimte. Als er een vijandelijk schip opdoemt, telt plotseling elke seconde en begint er een levensgevaarlijk gevecht.

De beklemming in de vieze, kleine, overvolle onderzeeër wordt goed getroffen. De camera zit de personages dicht op de huid, waardoor het lijkt alsof je het allemaal zelf meemaakt.

De cast van ‘Das Boot’ bestaat uit goede acteurs. Jürgen Prochnow is in vorm als de charismatische kapitein Lehmann-Willenbrock die ondanks zijn moeilijke karakter door de bemanning op handen wordt gedragen. Luitenant Werner, een oorlogscorrespondent gebaseerd op de persoon van schrijver Buchheim, wordt gespeeld door theateracteur en zanger Herbert Grönemeyer. Als buitenstaander introduceert hij de kijker in de duikbootwereld.

Regisseur Petersen kreeg twee Oscarnominaties voor 'Das Boot'. De film werd ook in de Verenigde Staten een succes en mede daardoor maakte hij in 1986 de overstap naar Hollywood.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger