Nieuwe master leidt Nederlands-Duitse experts op
Nieuws
Achtergrond - 28 mei 2009
(28 mei 2009) De Europese grenzen vervagen ook op studiegebied. De universiteiten van Nijmegen en Münster willen vanaf volgend studiejaar beginnen met een gezamenlijke binationale masteropleiding Nederland-Duitslandstudies.
In Nederland en Duitsland is door de groeiende samenwerking binnen de Europese Unie steeds meer behoefte aan internationaal georiënteerde arbeidskrachten. Te denken valt aan Europese instituties, cultuurorganisaties, internationaal opererende ondernemingen of de wetenschap Daarom hebben de universiteiten van Münster en Nijmegen het plan opgevat een gezamenlijke masteropleiding aan te bieden.
Deze opleiding Nederland-Duitslandstudies moet twee jaar gaan duren – langer dus dan de meeste Nederlandse masters. Het Nederlandse ministerie van OCW moet mede daarom nog zijn zegen geven aan de Nijmeegse studie. Die is net als de Münsteraner masteropleiding wel al officieel geaccrediteerd. In Duitsland is een tweejarige master gebruikelijker.
Binationale gedachte
De studie is doortrokken van de “binationale gedachte”, in de woorden van medeorganisator Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster. Het is de bedoeling dat alle studenten de eerste twee semesters in Nijmegen, de laatste twee in Münster volgen. De hele opleiding lang studeren Duitse en Nederlandse studenten dus samen op één plek. Wie de studie met succes afsluit, ontvangt zowel een Nederlandse als een Duitse mastertitel.
Een gevarieerd studieprogramma waarborgt dat afgestudeerden zo breed mogelijk aan de slag kunnen. Zo krijgen studenten onderwijs in economie, rechten, geschiedenis, politicologie, communicatiewetenschappen en – uiteraard – de Duitse of Nederlandse taal. Een stage vormt eveneens een verplicht onderdeel van de opleiding.
De universiteiten hebben hun best gedaan een studie te bieden voor toekomstige Nederland-Duitslandexperts waar de arbeidsmarkt iets aan heeft. “We hebben tijdens het uitwerken van de opleiding bewust met vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk om de tafel gezeten. Hun ideeën over de kwalificaties die afgestudeerden mee moeten nemen zijn in dit studieconcept geïntegreerd,” aldus Wielenga.
Verdieping
De masterstudie moet voor Münsteraner studenten een verdieping bieden op de drie jaar geleden ingevoerde bachelor Nederland-Duitslandstudies. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen bestond, net als aan andere Nederlandse universiteiten, al langer een bachelor Duitslandstudies.
Vooralsnog is het alleen zeker dat de opleiding vanaf september in Münster wordt aangeboden. De verwachting is dat het ministerie van OCW spoedig uitsluitsel geeft. Duitse studenten kunnen dankzij financiële steun van de Deutsche Akademische Austauschdienst bovendien rekenen op een tegemoetkoming in de kosten die ze tijdens hun verblijf in Nijmegen maken.
Niederlandenet.de
Meer informatie op: www.nldstudien.de
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig