'Brandenburg verdoezelt Stasi-verleden'
Beheerder Stasi-archieven bekritiseert verzoeningsbeleid
Achtergrond - 4 januari 2010
De deelstaat Brandenburg moet anders omgaan met het Stasi-verleden van zijn politici. Dat zegt Marianne Birthler, de voormalige dissidente die de archieven van de Oost-Duitse veiligheidsdienst beheert. “In Brandenburg wordt de DDR goed gepraat.”
Minister-president Platzecks oproep tot verzoening verdoezelt de SED-dictatuur, vindt Birthler
Het Stasi-verleden van de Brandenburgse politici wordt systematisch verdoezeld, zegt Birthler in toonaangevend weekblad Der Spiegel. Aanleiding voor haar kritiek is de nieuwjaarstoespraak van minister-president Matthias Platzeck (SPD), waarin hij zijn verzoeningsbeleid weer de orde stelde, dat hij voert sinds hij in oktober 2009 is gaan regeren met Die Linkspartei.
“Platzeck heeft de coalitie met De Linkspartei uitgeroepen tot verzoeningsproject”, aldus Birthler, “terwijl de voorloper van de Linkspartei, de SED, verantwoordelijk was voor onderdrukking en onvrijheid. Dat kan niet. Verzoening is geen politieke categorie, maar iets persoonlijks. Dat kun je niet plannen of voorschrijven.”
Stasi-verleden
Platzecks SPD en de Linkspartei kwamen bij de deelstaatverkiezingen van september 2009 als winnaar uit de bus. Daarvoor had Brandenburg jarenlang een coalitie van SPD en CDU.
Direct na de verkiezingen bleek een aantal Linke-politici een Stasi-verleden te hebben. Zo is van fractievoorzitter Karstin Kaiser bekend dat ze in de DDR als informant voor de Oost-Duitse geheime dienst werkte. Haar partij besloot haar daarom niet voor te dragen voor een ministerspost, maar heeft haar wel als fractievoorzitter aangehouden. Vice-voorzitter van het deelstaatparlement Gerlinde Stobrawa stapte wel op toen haar Stasi-verleden haar positie in november 2009 onhoudbaar maakte. Haar zetel in het parlement heeft ze niet opgegeven.
Wet
Brandenburg en Berlijn hebben als enige deelstaten na de vereniging geen wet aangenomen die de controle op het Stasi-verleden van parlementariërs regelt. Toen die wet begin jaren negentig aan de orde was, regeerde Manfred Stolpe in Brandenburg. Hij bleek later zelf een Stasi-verleden te hebben.
Birthler was minister van Onderwijs in Stolpe’s regering, maar stapte in 1992 op uit protest tegen wat zij noemde “het zwijgkartel”. Brandenburg is, aldus de beheerder van de Stasi-archieven nu, de noodzakelijke confrontatie met de SED-dictatuur jarenlang uit de weg gegaan.
Deze maand buigt het deelstaatparlement zich over een nieuwe wet die het wel mogelijk maakt te onderzoeken of parlementariërs voor de Stasi hebben gewerkt.
Lees ook op Duitslandweb:
Interview met Birthler op Duitslandweb.nl
Dossier Verkiezingen 2009
Reacties
Geen reacties aanwezig