FDP is voor én tegen btw-verlaging hotels
Nieuws

Achtergrond - 3 februari 2010

Van alle maatregelen om de economische crisis te lijf te gaan, is in Duitsland de meeste heibel ontstaan over het btw-tarief voor hotelovernachtingen. Dinsdag was bondskanselier Merkel het zat: de btw-verlaging "is en blijft onderdeel van het regeerakkoord."

FDP is voor én tegen btw-verlaging hotels
© Flickr.com, The Shifted Librarian

Met de btw-verlaging voor hotels willen coalitiepartijen CDU/CSU en FDP de hotelbranche een steuntje in de rug geven. Per 1 januari 2010 betalen hotels geen 19 maar 7 procent btw voor overnachtingen.

De deelstaten kwamen eind vorig jaar direct tegen de plannen in het geweer. Die innen de btw en lopen daardoor veel inkomsten mis. 

Toen half januari bleek dat coalitiepartij FDP een partijdonatie van meer dan een miljoen had gekregen van een van de grootaandeelhouders van de hotelketen Mövenpick, werd de btw-maatregel een genante kwestie voor de coalitie. De FDP werd in de media smalend de 'Mövenpick-partij' genoemd. Het was immers diezelfde FDP die een vurig pleitbezorger was voor de belastingverlaging.

Deze week was voor Merkel (CDU) de maat vol, nadat ook FDP-vicevoorzitter Andreas Pinkwart stevige kritiek had geuit op de btw-verlaging. Aan de regeling wordt niet meer getornd, zei ze. Wel beloofde ze overleg tussen de nationale overheid en de deelstaten om problemen bij de uitvoering ervan op te lossen.

Probleem is bijvoorbeeld dat overnachtingen voortaan onder het lage btw-tarief vallen, maar ontbijten niet. Per klant moeten hotels voortaan dus twee rekeningen uitschrijven. En dat terwijl de regering zich had voorgenomen het btw-stelsel te vereenvoudigen. Het omgekeerde lijkt te gebeuren. Ook campingovernachtingen blijven onder het hoge tarief vallen.

Dilettantisch 

Pinkwart krijgt weinig steun voor zijn kritiek van zijn partijgenoten. FDP-leider Guido Westerwelle en fractievoorzitter Birgit Homburger deden zijn uitspraken af als dilettantisch. “We leven in een democratie,” aldus Westerwelle, “dus heeft iedereen het recht op zijn eigen mening.”

Pinkwart, vice-premier van Noordrijn-Westfalen (NRW), ziet zich wel gesteund door de minister-president van zijn deelstaat, Jürgen Ruttgers (CDU). Ook Rüttgers gaat daarmee in tegen het standpunt van zijn partij. De oppositie in NRW heeft daarvoor wel een verklaring: de heren voeren campagne voor de deelstaatverkiezingen in mei. Veel hotelbezitters zijn ontevreden over het extra werk dat de btw-verlaging oplevert.

Verlies 

De regerende coalitie van CDU en FDP in NRW staat er niet goed voor in de peilingen. De liberalen staan met 6 procent weliswaar niet op verlies ten opzichte van de laatste verkiezingen van 2005, maar zijn de tussentijdse peilingen van 13 procent weer kwijt. Dat geldt ook voor de meerderheid, nu de christendemocraten met een verlies van vier punten op 41 procent blijven steken.

Vooral de verdenking van lobbypolitiek doet de ‘ondernemerspartij’ FDP geen goed. Hildegard Hamm-Brücher, oud-staatssecretaris voor de FDP en bekend en geliefd vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid, hekelde het beleid van haar vroegere partij. “In de regering bedrijft de FDP pure clientèle-politiek. Ze komt op voor de belastingkwesties van één bepaalde sociale klasse, dat is alles.”

De verkiezingen in Duitslands grootste deelstaat Noordrijn-Westfalen gelden als eerste toetssteen voor de zwart-gele federale regeringscoalitie. Ook die doet het, met name door een terugval van de liberalen, met 45 procent slecht in de peilingen. De drie linkse partijen SPD, Die Grünen en Die Linke komen gezamenlijk op 49 procent.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger