Bij het nieuws: Kernenergie

Achtergrond - 28 juni 2011

Duitsland stopt met kernenergie. In 2022 moeten alle Duitse kerncentrales zijn gesloten. Nog geen jaar geleden besloot de regering-Merkel de kerncentrales juist langer open te houden. De kernramp in Fukushima veranderde het Duitse energiebeleid drastisch. Een overzicht van de berichtgeving over de Atomausstieg op Duitslandweb:

Factsheet Kernenergie (30-5-2011)
Chronologisch overzicht van de Atomausstieg naar de Ausstieg vom Ausstieg en weer terug

Liveblog volgt einde kernenergie (8-6-2011)
Vijf afgevaardigden bloggen op de nieuwe website van berlindirekt.de over hun dagelijkse worstelingen met het einde van de kernenergie in Duitsland.

Groenen en SPD veranderen Baden-Württemberg (28-4-2011)
De nieuwe deelstaatregering van Groenen en SPD wil alle 4 de kerncentrales van Baden-Württemberg sluiten. Het voormalige CDU-bolwerk moet de modeldeelstaat worden voor duurzame energie.

Silicon Saxony: het Oost-Duitse 'Wirtschaftswunder' (4-4-2011)
Al tien jaar vormt Saksen het Europese hightech centrum: Silicon Saxony. Daar leggen bedrijven zich sinds enkele jaren ook toe op de ontwikkeling van duurzame energie.

Boze burgers aan zet in Baden-Württemberg (23-3-2011)
CDU-minister-president Stefan Mappus is een groot voorstander van kernenergie maar moet na de kernramp in Fukushma een draai maken. De aankoop van 45 procent van de aandelen van energiebedrijf EnBW in december 2010 kan Mappus ook duur komen te staan.

Merkel bevriest beleid kerncentrales (14-3-2011)
Vrijwel direct na de kernramp in Fukushima draait kanselier Merkel de verlenging van de looptijd van kerncentrales tijdelijk terug.

Gorleben is out, Lubmin is coming (14-12-2010)
Het transport met kernafval naar Gorleben kent iedereen. Maar het protest tegen de transporten naar Lubmin aan de Oostzee neem toe. Journaliste Christine Steinhäuser groeide op naast de kerncentrale en doet verslag.

Onrust over kanker bij kernopslag Asse groeit (13-12-2010)
Het aantal gevallen van kanker rond Asse is schrikbarend hoog. In Asse blijkt radioactief afval niet veilig te zijn bewaard.

Oppositie vecht besluit kerncentrales aan (2-11-2010)
Tegenstanders va de verlenging van de looptijd van de kerncentrales willen de plannen via het Constitutioneel Hof dwarsbomen.

'Zonnepaus' Scheer maakte Duitsland pionier duurzame energie (1-11-2010)
Hermann Scheer (SPD), die in oktober 2010 overleed, bewees met een revolutionair programma dat duurzame energievoorziening haalbaar en betaalbaar is.

Groene opmars dankzij kernenergie (30-9-2010)
De Groenen doen het in de peilingen in de zomer van 2010 uitzonderlijk goed. Dat de partij zich opwerpt als belangrijkste uitdager van de regering is vooral te danken aan één thema: kernenergie.

Duitsland houdt kerncentrales 12 jaar langer open (6-9-2010)
Duitsland besluit zijn kerncentrales gemiddeld 12 jaar langer open te houden. De oppositie en milieuorganisaties verwijten Merkel te zijn gezwicht voor de lobby van de energiebedrijven.

Politieke chaos rond kernenergie (11-8-2010)
Regering en energiebedrijven zijn het er in de zomer van 2010 over eens dat de centrales langer open moeten blijven Maar hoeveel langer, daarover bestaat zelfs binnen de CDU/CSU onenigheid.

Dossier Verkiezingen 2009: Energie
Overzicht van de standpunten van de Duitse partijen over kernenergie bij de Bondsdagverkiezingen van september 2009

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger