Berlijn worstelt met herstelbetalingen Holocaust
Nieuws

Achtergrond - 23 november 2007

(23 november 2007) Op bezoek in Israël heeft de Duitse minister van Financiën Steinbrück (SPD) geweigerd onderhandelingen over herstelbetalingen aan Holocaust-slachtoffers te heropenen. Meer geld voor behoeftige overlevenden sluit hij echter niet uit.

De Israëlische roep om meer geld is een uitvloeisel van een intense binnenlandse discussie over het wrange lot van de laatste Holocaust-overlevenden. In Israël leven nog ongeveer 120 duizend mensen die de Holocaust hebben meegemaakt, een groot deel hiervan - ongeveer 80 duizend ouderen uit Rusland en Oost-Europa - in armoedige omstandigheden. Zij moeten rondkomen van een uitkering van ongeveer 350 euro per maand. Een grof schandaal, vinden veel Israëli’s.

Eén reden voor hun karige bestaan is dat de Oost-Europese Joden niet zijn gevat onder het Duits-Israëlische verdrag uit 1952. Hun Oost-Europese regeringen, toen het communistische Oostblok, hebben nooit een herstelbetalingsregeling afgesloten met West-Duitsland, laat staan met de DDR. De Oost-Duitse communisten trokken met goedkeuring van de Sovjet-Unie een dikke streep onder de erfenis van nazi-Duitsland en wezen elke verantwoordelijkheid voor misdaden van het Derde Rijk af.

Joden die achter het IJzeren Gordijn leefden, kregen wel steun van de staat, maar aanzienlijk minder dan hun lotgenoten in het Westen. Dit hadden zij te danken aan de lage plaats die zij innamen in de communistische hiërarchie van oorlogsslachtoffers. Veel Oost-Europese Joden kwamen arm aan in Israël en bleven dat ook.

Schrijnend

Het beleid van de Israëlische overheid heeft deze situatie in stand gehouden, een punt waar verschillende protestbewegingen in Israël woedend op wijzen. Opeenvolgende regeringen zouden de Duitse herstelbetalingen voornamelijk aan de opbouw van de staat hebben besteed in plaats van aan de behoeftige overlevenden. Met als gevolg de schrijnende situatie dat buitenlandse regeringen, waaronder Duitsland en Nederland, de Joodse slachtoffers eerlijker behandelen dan de Joodse staat zelf. “We willen dat het Duitse geld direct op de bankrekeningen van de slachtoffers wordt gestort en niet als steun dient voor de Israëlische staatskas,” sprak Jewish Claims-secretaris-generaal Flug veelzeggend.

Premier Olmert, die verschillende grote demonstraties voor zijn kantoor zag verschijnen, heeft de uitkeringen verhoogd, maar verdedigt tevens de handelswijze van zijn voorgangers. Immers, de opbouw van Israël was een essentiële voorwaarde voor een menswaardig bestaan van de Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de invloedrijke Holocaust-kenner Tom Segev leidt de discussie over fouten van de Israëlische overheid af van de belangrijkste kwestie: Duitsland heeft de verplichting te blijven betalen zolang er nog één overlevende van de Holocaust in leven is, een oproep die in de Duitse media brede weerklank vindt. “De geschiedenis van de herstelbetalingen is oneindig en er is ook geen streep onder te trekken,” schrijft de Süddeutsche Zeitung vandaag. “In Duitsland zal niet de armoede uitbreken als de overlevenden van de Holocaust een hogere uitkering uit Berlijn ontvangen.”

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger