Werkloosheidsverschil Oost en West maar 3,5 procent
Achtergrond - 9 juli 2015De verschillen in werkloosheid tussen Oost- en West-Duitsland zijn sterk gedaald. De verschillen in welvaart zijn wel nog steeds groot. En de woningprijzen in de 7 grootste Duitse steden zijn de laatste jaren sterk gestegen. De Rabobank zet in een Duitsland-special recente cijfers over de regionale verschillen in het land op een rij.
Het rapport van Rabobank-econoom Marcel Weernink deelt Duitsland in drie gebieden in op basis van economische structuur en geografie: het welvarende zuiden - de kern van de Duitse maakindustrie; het noord-westen met relatief rijke gebieden maar ook plaatselijk hoge werkloosheid zoals in Bremen en Noordrijn-Westfalen; en het oosten, dunbevolkt, met een hoge werkloosheid en lagere welvaart dan de rest van Duitsland.
De verschillen tussen Oost- en West-Duitsland worden nog steeds kleiner, al gaat dat een stuk minder snel dan in de eerste jaren na de hereniging. Het bruto binnenlands product per inwoner in Oost-Duitsland was in 1991 bijvoorbeeld 38 procent van het Duitse gemiddelde, vijf jaar later was dat al 66 procent. Maar tussen 1996 en 2013 steeg het BBP met nog slechts 5 procent.
Werkloosheid
Wel daalt het verschil in werkloosheid tussen Oost- en West-Duitsland sterk. In de eerste maanden van 2015 was het verschil slechts 3,5 procent. In 2003 was dat nog 10 procent. Volgens Weernink is die daling waarschijnlijk te danken aan de arbeidsmarkthervormingen die in 2003 zijn ingevoerd (Agenda 2010). Verder concludeert hij dat de geleidelijke invoering van het minimumloon per 1 januari 2015 vooralsnog geen negatief effect lijkt te hebben op de werkgelegenheid in Oost-Duitsland.
De loonverschillen tussen Oost- en West-Duitsland zijn wel nog steeds groot. In vrijwel alle sectoren, met uitzondering van de landbouw, zijn de lonen in het oosten fors lager. In de publieke sector - de belangrijkste werkgever in Duitsland als geheel - zijn de loonverschillen beperkt.
Andere opvallende cijfers betreffen de woningprijzen. In de zeven grote Duitse steden zijn die tussen 2010 en 2014 met 32 procent gestegen terwijl de prijsstijging in heel Duitsland ongeveer de helft daarvan is geweest. De woningprijzen weerspiegelen het verschil in demografische ontwikkeling tussen de grote steden en het platteland: dat laatste loopt leeg. In sommige gebieden wordt de komende jaren zelfs een krimp van 20 procent verwacht.
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
hartelijk dank voor deze informatie