Duitsland moet wapendeal met Libië keuren
Nieuws

Achtergrond - 6 augustus 2007

(6 augustus 2007) De Duitse Bondsregering moet bekijken of ze wel kan instemmen met de geplande wapendeal tussen Libië en het Frans-Duitse EADS. Dat verlangt de vice-fractievoorzitter van regeringspartij SPD Walter Kolbow.

Componenten van de anti-tankraket Milan, die deel uitmaakt van de levering van het lucht- en ruimtevaartbedrijf EADS aan het Noord-Afrikaanse land, worden in Duitsland gefabriceerd. Bovendien hoort EADS, het moederbedrijf van onder meer vliegtuigbouwer Airbus, voor 15 procent toe aan de Duitse staat. Daarom moet de Bondsregering haar toestemming verlenen aan de deal.

“We moeten eens goed naar de hele overeenkomst kijken en dan beslissen of we ermee kunnen instemmen,” aldus de vice-fractievoorzitter in een interview met het Handelsblatt. De Franse regering, die een groot aandeel had in de totstandkoming van de wapendeal, heeft volgens Kolbow tot dusver erg schimmig gedaan over de deal. “Het is goed dat EADS nu openheid van zaken heeft gegeven”.

Als het aan de SPD’er ligt, gaat de Duitse regering niet zonder meer akkoord. “Ik heb er tenminste zo mijn bedenkingen bij. Het is sowieso nogal twijfelachtig dat een wapenlevering wordt verbonden met een humanitaire actie.” Daarmee refereert hij aan de groep Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse artsen uit Libië, die na acht jaar eind juli uit Libisch gevangenschap werd vrijgelaten. De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote hadden daar dankzij hun diplomatieke betrekkingen een grote rol in gespeeld.

Sarkozy houdt echter vol dat de wapendeal niets te maken heeft met de vrijlating van de verpleegsters. Het dochterbedrijf MBDA van EADS zou al anderhalf jaar met Libië hebben onderhandeld over de wapenleverantie met Libië. Ook het Engelse concern BAE Systems en het Italiaanse Finmeccanica, die beide belangen hebben in MBDA, zouden betrokken zijn bij de afspraak.

Naar verluidt heeft de deal met Libië een totale waarde van 296 miljoen euro.

Handelsblatt.com
Bundesregierung soll EADS-Geschäft mit Libyen prüfen

Spiegel Online
Bundesregierung soll EADS-Deal mit Libyen prüfen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger