Machinisten eisen recht op staken op
Nieuws
Achtergrond - 10 augustus 2007
(10 augustus 2007) De rechtbank in Neurenberg doet vandaag uitspraak over de vraag of Duitse machinisten mogen staken. Woensdag verbood de rechtbank een staking van de machinistenvakbond GDL. De vakbond ging daartegen direct in beroep.
Het conflict tussen de GDL en de Deutsche Bahn duurt al weken. De machinisten eisen een zelfstandige CAO omdat hun arbeidsomstandigheden zwaarder zijn dan die van andere werknemers bij de spoorwegen. Maar werkgever de Deutsche Bahn wil van een zelfstandige CAO niets weten. Daarom hebben de machinisten de afgelopen weken regelmatig gestaakt. De Deutsche Bahn vroeg vervolgens een verbod op staken bij de rechtbanken in de regio’s waar het werk werd neergelegd. Meerdere rechtbanken deden daar de afgelopen weken verschillende uitspraken over. De Deutsche Bahn benaderde bewust regionale rechtbanken, om niet het risico te lopen dat een rechter stakingen in heel Duitsland zou toestaan.
De rechter in het Beierse Neurenberg verbood eergisteren stakingen van machinisten in het goederenvervoer en van intercitytreinen tot en met eind september. Deze uitspraak heeft wel consequenties op landelijk niveau omdat het intercitytreinen betreft. De rechtbank motiveerde de uitspraak onder andere met de economische schade die door een staking in het goederenvervoer wordt berokkend. Daar zijn niet alleen de machinisten boos over, ook andere vakbonden als de DGB en Ver.di bekritiseren het besluit. DGB-voorzitter Michael Sommer noemde de motivatie van de rechter “bijna gevaarlijk”. “Dat is nou juist de zin van een staking, om economische druk op werkgevers uit te oefenen.” Maar de kritiek luidt vooral dat de uitspraak inbreuk maakt op het in de grondwet vastgelegde recht op staken.
Het geval is juridisch ingewikkeld. De Deutsche Bahn heeft een CAO met vervoersvakbonden GDBA en Transnet, die voor alle werknemers van de Duitse Spoorwegen geldt, dus ook voor de machinisten. Op grond daarvan kan een rechter besluiten dat de eisen van de GDL het middel van een staking niet rechtvaardigen.
Overigens staan DGB en Ver.di evenmin achter de eisen van de GDL. De machinisten zetten hun eisen desondanks gisteren nog eens kracht bij door de S-Bahnen in Hamburg en Berlijn niet te laten rijden.
Vandaag doet de rechter in Neurenberg opnieuw uitspraak over het stakingsrecht van de machinisten. Intussen is hun vakbond weer om de tafel gaan zitten met de Deutsche Bahn. Kurt Biedenkopf en Heiner Geissler, twee voormalige CDU-zwaargewichten, leiden de onderhandelingen tussen beide partijen. Zij hebben al eerder als bemiddelaar bij CAO-conflicten opgetreden. De vakbond heeft beloofd niet te staken zolang er onderhandeld wordt.
De kans dat de rechtbank de stakingen vandaag alsnog goedkeurt, is klein. Als de eis opnieuw afgewezen wordt, kan de GDL in beroep gaan bij een hogere rechtbank.
ZDF Heute.de
Gericht entscheidet über Bahnstreiks
Spiegel Online
Richter entscheiden über Streikverbot
FAZ.NET
Arbeitsrechtler rechnen mit Aufhebung des Streikverbots
Bahnstreik auf juristisch
Reacties
Geen reacties aanwezig