Turkse organisaties boycotten integratietop
Nieuws

Achtergrond - 11 juli 2007

(11 juli 2007) Vier grote Turkse organisaties in Duitsland weigeren mee te doen aan de integratieconferentie van de Duitse regering, die morgen begint. Zij willen dat de immigratiewetgeving wordt aangepast. Zowel Turken als Duitsers bekritiseren deze houding.

De integratieconferentie vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Initiator is minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU), voorzitter is kanselier Angela Merkel (CDU). De bedoeling is dat uit de dialoog tussen moslims en de regering een nationaal integratieplan voortvloeit, waaraan de deelnemende organisaties zich verplichten.

De nieuwe Duitse immigratiewet gooit echter roet in het eten. Volgens de voorzitter van de Turkse gemeenschap in Duitsland, Kenan Kolat, “is de wet niet bevorderlijk voor de integratie.” Vooral de restricties die erin staan met betrekking tot gezinshereniging vallen slecht. Kolat noemt het feit dat daarbij onderscheid gemaakt wordt tussen mensen met en mensen zonder de Duitse nationaliteit discriminerend. Een ander probleem, vinden de Turkse organisaties, is het feit dat immigranten al in hun eigen land moeten aantonen dat hun Duits goed genoeg is, een maatregel die geïnspireerd is door het Nederlandse immigratiebeleid van voormalig minister Rita Verdonk (VVD).

Maria Böhmer, namens de regering belast met integratievraagstukken, liet weten dat de conferentie in ieder geval doorgaat. Zij toonde zich niet onder de indruk van de eis van de vier Turkse organisaties, bestaande uit de Turkse Gemeenschap, de Federatie van Turkse Ouderverenigingen, de Turks-Duitse Gezondheidsstichting en de Turks-Islamitische Unie. “De integratiewet is geldig zodra de Bondspresident die ondertekend heeft”, aldus Böhmer. CDU-fractievoorzitter Volker Kauder verwijt de Turkse organisaties dat zij te weinig doen om integratieproblemen op te lossen. Ook uit Turkse hoek is er kritiek op hun houding. De Turks-Duitse juriste Seyran Ates noemt de boycotdreiging “abstracte onzin, contraproductief en kinderachtig”. Turken vormen met rond de 1,8 miljoen mensen de grootste gemeenschap binnen de 6,7 miljoen buitenlanders die in Duitsland wonen.

Günter Piening, voor de stad Berlijn verantwoordelijk voor integratiebeleid, snapt de Turkse boycot wel. “De Bondsregering heeft onderschat hoe diep gekwetst de migrantenorganisaties zijn over het feit dat er niet naar hun voorstellen voor de immigratiewet geluisterd is.”

Vorig jaar werd de conferentie overschaduwd door een rel rond de opvoering van de opera Idomeneo, die werd gecancelled omdat er sprake zou zijn van terreurdreiging. Ook was één van de problemen dat de genodigde organisaties volgens veel moslims slechts een beperkt deel van de islamitische gemeenschap in Duitsland vertegenwoordigden. De verschillende moslimorganisaties zijn bovendien onderling verdeeld.

ZDF Heute.de
Integration: Kritik an Boykottdrohung

Spiegel Online
Türkische Verbände boykottieren Integrationsgipfel

Welt.de
Ärger über Boykottpläne türkischer Verbände

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger