Duitsland vecht voor leven gijzelaar Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 23 juli 2007

door de redactie

Het dodelijke slachtoffer (44), afkomstig uit het plaatsje Teterow in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vormpommern, leed aan suikerziekte. Duitse media berichten dat de man, die samen met de andere Duitse gijzelaar door zijn ontvoerders door de bergen ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad werd gedreven, instortte en vervolgens werd vermoord. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat het lijk van de Duitser schotwonden vertoont, maar houdt zich over de doodsoorzaak op de vlakte. "We hebben aanwijzingen dat hij is bezweken aan zijn inspanningen", zei minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD). Het lichaam van de ingenieur werd zondagavond naar Kabul overgebracht.

Dit weekend zijn in het zuiden van Afghanistan ook 23 Koreaanse ontwikkelingswerkers ontvoerd. Zij bevinden zich nog in gevangenschap.

De Bondsregering doet er alles aan om de tweede Duitse gijzelaar vrij te krijgen. De Duitse crisisstaf zou telefonisch contact hebben met de ontvoerders. Aanvankelijk deden berichten de ronde dat de Duitser door de Taliban ontvoerd was. Waarschijnlijk gaat het echter om een onbekende militie van de Pashtun-stam.

De ontvoering van de twee Duitsers zou bovendien berusten op een misverstand. De militie had het in eerste instantie gemunt op aannemer Eshak Noorzai, opdrachtgever van de Duitse ingenieurs en broer van de Afghaanse president Hamid Karzai. De Duitsers bevonden zich in het gevolg van Noorzai en waren op weg naar een beschadigd stuwmeer.

Een aan de Taliban gelieerde website claimde dit weekend dat beide mannen geëxecuteerd waren. Afghaanse autoriteiten gaan er inmiddels vanuit dat de ontvoerders pas na de kidnapping de Taliban in het spel hebben gebracht om zoveel mogelijk losgeld te krijgen.

Een terugtrekking van de Duitse troepen uit Afghanistan, zoals de ontvoerders hadden geëist, wees bondskanselier Angela Merkel resoluut van de hand. Merkel wees op de “positieve effecten” van de aanwezigheid van de ruim drieduizend Duitse NAVO-soldaten in het noorden van Afghanistan. “We mogen de bevolking nu niet in de steek laten.” Ook de Duitse oppositiepartijen verwierpen terugtrekking uit het zwaar bevochten land.

Kritiek uitten de Duitse media op de strategie van de regering, die naar buiten toe haar poot stijf houdt, maar achter de schermen vermoedelijk forse sommen losgeld aan kidnappers uitkeert. Voor twee Duitse ingenieurs die vorig jaar in Irak werden ontvoerd, is bekend dat de Duitse regering flink in de buidel heeft getast. Hetzelfde geldt voor de ontvoering van de Duitse archeologe Susanne Osthoff in Irak in 2005. Op die manier houdt het land een lucratieve kidnap-industrie in leven, schrijft de Berliner Zeitung.

De Bondsdag beslist in oktober of de Duitse soldaten in Afghanistan blijven. De regering houdt rekening met meer ontvoeringen van Duitsers. Op die manier zouden Taliban de beslissing van het parlement willen beïnvloeden.

FAZ.net
Leiche deutscher Geisel mit Schusswunde

Berliner Zeitung
Im Feindesland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger