FDP werpt zich op als bolwerk tegen links
Nieuws
Achtergrond - 15 juni 2007
(15 juni 2007) De liberale FDP werpt zich op als tegenwicht tegen de 'ruk naar links' in Duitsland. Schuldig aan de verschuiving is vooral de Linkspartei, zeggen de liberalen. Dit weekend komen ze bijeen op een partijcongres in Stuttgart.
Toeval is het nauwelijks te noemen. Op exact hetzelfde moment dat de FDP haar partijcongres houdt in Stuttgart, komen tot woede van de liberalen de Linkspartei en de WASG in Berlijn bijeen om de fusie van beide partijen tot Die Linke te beklinken. En dat terwijl de FDP de datum voor haar congres ruimschoots van de voren had doorgegeven.
Elke minuut zendtijd voor Linkspartei-voorman Oskar Lafontaine betekent er eentje minder voor de FDP, beseffen de liberalen knarsetandend. Hun partijcongres hebben ze daarom zorgvuldig om het Linke-mediaspektakel heen gebouwd. Zaterdag wordt Lafontaine onder luid tromgeroffel tot koning van de fusiepartij gekroond. De FDP heeft zijn belangrijkste bijeenkomsten op vrijdag en zondag gepland.
Het was een beetje stil geworden rond de kleine oppositiepartijen FDP en Die Grünen. De gestage opmars van de Linkspartei, Angela Merkels internationale successen, de kwakkelende koers van de SPD onder Kurt Beck en het gesteggel binnen de grote coalitie over hervormingen slokten alle media-aandacht op. Met een stevige boodschap probeert de FDP de schijnwerpers eens te meer op zichzelf te richten.
In een interview met dagblad Die Welt wierp Guido Westerwelle zijn FDP op als enige bolwerk tegen de verschuiving naar links die de Duitse politiek doormaakt. Schuldige: de Linkspartei. SPD en Groenen zijn in de ogen van de liberale voorman “fundamentalisticher” geworden uit angst dat de partij van Oskar Lafontaine hen de kaas van het brood eet. De CDU/CSU is volgens de liberalen aan “sociaaldemocratisering” ten prooi gevallen. "Freiheit statt Sozialismus" is het nieuwe liberale motto.
De FDP, traditioneel de partij van vermogend Duitsland, wil de 'vergeten middenklasse' van gewone Duitsers aanspreken. Ploeterende werknemers die elke dag om negen uur op hun werk verschijnen om de hypotheek te kunnen betalen en het gezin te onderhouden. Te veel nadruk lag volgens de liberalen de afgelopen jaren op het lot van de onderklasse, de werklozen en de uitwassen van het kapitalisme in het bedrijfsleven. Westerwelle hoopt zijn partij te kunnen omvormen tot vangnet voor alle mensen die in de grote coalitie van CDU/CSU zijn teleurgesteld. De FDP als protestpartij, dat is nieuw. Het sluit naadloos aan bij Westerwelles rol als welbespraakte oppositieleider.
Waarnemers achten de kans klein dat Westerwelle de ‘ruk naar links’ een halt kan toeroepen. De gezaghebbende politicoloog Frans Walter constateert dat FDP en CDU/CSU er alleen in slagen om van elkaar kiezers af te snoepen, maar niet om ze bij linkse partijen weg te halen. In het burgerlijke kamp heerst de wet van de communicerende vaten, aldus Walter. Een meerderheid voor zwart (de kleur van de christendemocraten) en geel (de kleur van de liberalen) is volgens Walter voorlopig niet in zicht.
Slecht doet de FDP het overigens niet in de peilingen, al hebben de liberalen de laatste maanden ingeleverd ten opzichte van eind 2006. De partij schommelt tussen de 8 en 12 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2005 haalde de partij een onverwacht goed resultaat: de partij kwam uit op 9,8 procent.
Op het liberale partijcongres staat vandaag de herverkiezing van de FDP-top op het programma, een hamerstuk omdat zich geen tegenkandidaten hebben gemeld. Hun gif bewaren de liberalen tot zondag; Duitse media verwachten dat de FDP dan zowel tegen de grote coalitie als Die Linke tekeer zal gaan.
Welt Online
"Wir geben Protestwählern eine Heimat"
Handelsblatt
Wettbewerb? Nein danke!
Reacties
Geen reacties aanwezig