'Scherpe' Duitse popmuziek in Paradiso
Programmeur Jan Hiddink over Ein Abend in Amsterdam

Achtergrond - 16 mei 2007

door Nick Augusteijn

Duitse muziek wordt doorgaans met traditionele Volksmusik geassocieerd, of met techno. Er is maar één Duitse band die echt kan spreken van populariteit buiten de landsgrenzen: de heavy-metalband Rammstein. Maar inmiddels is er in Nederland sprake van een groeiende schare liefhebbers van de experimentele undergroundsound van de "scherpe Duitse popmuziek", zoals Jan Hiddink de muziek karakteriseert. Voor deze fans laat de programmeur Elke Brauweiler, Knarf Rellöm Trinity, Felix Kubin & Coolhaven, Mediengruppe Telekommander, Milenasong, Barbara Preisinger, The Robocop Kraus, Rocket/Freudental en Trost uit Duitsland overkomen.   

Na het festival Berlin Ruft An in Den Haag is Ein Abend in Amsterdam het tweede festival dat in het teken staat van Duitse muziek. Het aanbod van Duitse popmuziek is groot en Jan Hiddink merkt dan ook op dat “die vijver nog lang niet leeg is.” Aangezien het festival een nog vrijwel onbekend en onbeproefd concept is, zijn de verwachtingen niet erg hooggespannen. Zijn ideeën over de toekomst van het concept zijn niettemin ambitieus.

Waarom organiseert u eigenlijk een Duits festival?

“Popmuziek in Nederland is toch vooral een Brits/Amerikaanse aangelegenheid. Het is daarom interessant om te kijken wat er gebeurt als je opeens iets heel anders doet. De laatste jaren is er een aangenaam soort opwinding rondom popmuziek uit Duitsland ontstaan. Het leek ons goed om recht te doen aan die interesse en een dwarsdoorsnede te presenteren van de Duitse popmuziek, die over het algemeen vrij scherp is. 

Gedurende de laatste tien à vijftien jaar is er een breed scala aan Duitse elektronische muziek naar Nederland gekomen. Het is daarom zaak de andere kant van het Duitse muziekaanbod te laten zien. Al treedt er natuurlijk wel een leuke DJ op, Barbara Preisinger. Ze staat 's nachts geprogrammeerd en dan heb je te maken met de clubcultuur die als het ware dicteert dat je dan elektronische muziek op het programma hebt staan.”

Wat heeft de keuze voor de verschillende acts bepaald?

“In de eerste plaats komt de keuze vanuit mezelf en van kennissen. De Duitse muziekcultuur spreekt me erg aan, vooral de vitaliteit en de diversiteit ervan. Dat maakt dat de muziek op een bepaalde manier exotisch wordt. Deels heeft dat natuurlijk met de taal te maken.

Maar de keuze voor deze acht bands is ook bepaald door de media. Het is niet alleen van belang om een goede dwarsdoorsnede te presenteren, maar we moeten er ook zorg voor dragen dat deze acts iets typisch Duits uitstralen. Een persoonlijke favoriet zit er niet tussen, maar ik hoop dat de band Trost de gevaarlijke nachtclub-spanning van hun cd op het podium over weet te brengen.”

Had u als organisatie een bepaalde doelgroep voor ogen?

“We hebben de leeftijdscategorie van twintig tot veertig voor ogen. Maar vanwege het onbekende concept denken we dat de kans dat de algemeen geïnteresseerde muziekliefhebber er op af komt vrij klein is. Vandaar ook dat we verschillende kanalen hebben gebruikt, waaronder het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe Institut, om Duitsers in Nederland aan te spreken. Maar bijvoorbeeld ook de Duitse toeristen die hier zijn voor de Pinksterdagen. Wij hopen daar profijt van te hebben.”

Wat hoopt u in de toekomst met dit concept te kunnen bereiken?

“Ik wil in de toekomst een aantal spin-offs organiseren. Wij waren blij dat het Paard van Troje vorige maand het festival Berlin Ruft An organiseerde. Hoewel wij een parallel traject doorliepen, zaten we nooit in elkaars vaarwater. Dat betekent dus dat er een groot aanbod aan Duitse muziek is. Het is een vijver die nog lang niet leeg is. Daarnaast hoop ik dat het voor Duitse bands gangbaar wordt om tijdens een clubtour ook Nederland aan te doen. De voorwaarden daarvoor zijn in Duitsland aanwezig: er is een heel professionele muziekscène. Duitsland is er klaar voor. De vraag is of Nederland dat ook is.”

Zie de agenda voor meer informatie over het festival en de acts die er zullen optreden.

Nick Augusteijn is medewerker van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger