SPD pleit voor dialoog met de Taliban
Nieuws

Achtergrond - 4 april 2007

(4 april 2007) Het voostel van SPD-leider Kurt Beck voor een Afghaanse vredesconferentie waaraan ook de Taliban kan deelnemen, stuit op weerstand bij de CDU/CSU. Na de verhitte debatten over de inzet van Duitse straaljagers is Afghanistan binnen de grote coalitie opnieuw onderwerp van twist.

Afgelopen zondag sprak Kurt Beck (SPD) in Kabul met de Afghaanse president Hamid Karzai over zijn plannen voor een nieuwe vredesconferentie, waarbij Duitsland als gastheer zou optreden. Beck suggereerde dat de Taliban deel zou nemen aan deze conferentie. Bovendien vroeg hij zich hardop af of Duitsland in de toekomst kan helpen bij de wederopbouw in het zuiden van Afghanistan, waar nog steeds zwaar gevochten wordt. Hoe lang de Duitse soldaten die zich momenteel in Afghanistan bevinden nog blijven, kon Beck niet zeggen. “Maar ik heb beloofd over twee jaar terug te komen en ga ervan uit dat die troepen er dan nog zijn”, aldus de partijleider van de SPD en minister-president van Rijnland-Palts.

Het voorstel van Beck leidde tot groot ongeloof bij coalitiegenoten van het CDU en het CSU, die ervan overtuigd zijn dat de Taliban helemaal niet wíl praten. “Wie Afghanistan in een begraafplaats voor buitenlandse soldaten wil veranderen, kan geen gesprekspartner zijn”, aldus Karl-Thedor zu Guttenberg (CSU). Volgens CDU-Bondsdaglid Ruprecht Polens schat Beck de Taliban, “een totalitaire beweging die een schrikbewind heeft gevoerd en weer zou voeren, wanneer ze aan de macht kwamen,” verkeerd in. Hij gaat er wel van uit dat Beck de beste bedoelingen heeft met zijn voorstel, maar vreest dat het niet goed is doordacht. Bernd Siebert (CDU) stoort zich aan het feit dat Beck zijn plannen in de openbaarheid naar buiten heeft gebracht. Het spreken met groeperingen die bereid zijn zich los te maken van de Taliban, vereist discretie, aldus Siebert.

De SPD schaart zich eenstemmig achter Beck en verwijt het CDU “partijpolitieke reflexen”. Niels Annen (SPD) kan niet begrijpen waarom een “constructief voorstel resoluut van de hand wordt gewezen.” Ook minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) ondersteunt het voorstel van zijn partijgenoot. Volgens Steinmeier wil Karzai “met ieder samenwerken die geweld afzweert en zich constructief opstelt ten opzichte van zijn regering”.

Beck geniet niet alleen steun van zijn eigen partij, ook oppositiepartij Die Grünen ziet iets in zijn plan. Hans-Christian Ströbele: “Je moet met iedereen praten, die bereid is tot een gesprek, dus ook met de Taliban.” Partijgenoot Winfried Nachtwei reageerde positief op Becks uitlatingen, maar noemde hem tegelijk naïef: “Ik denk niet dat Beck Taliban-leider Mullah Omar in Duitsland wil uitnodigen, tenzij het een truck is om de extremisten te arresteren, die sinds 11 september 2001 gezocht worden. Alleen al met deelname aan een dergelijke vredesconferentie zouden bekeerde Talibaan-leden hun doodvonnis tekenen. Een Afghaanse vredesconferentie is niet zoiets als een wijnfeest in Rijnland-Palts.”

Timing

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde Becks uitspraken af te zwakken. Beck zou zijn Afghaanse gesprekspartner slechts hebben aangemoedigd met “moderate krachten van verzetsbewegingen” te praten en ze voor te stellen “terug te keren naar het midden van de Afghaanse samenleving”. Mits zij terrorisme afzweren, ontwapenen, zich voorstander van de grondwet betuigen en zich inzetten voor de wederopbouw van het land, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Becks timing is brisant. Na een langdurig debat zijn gisteren zes Duitse Tornado's naar Afghanistan vertrokken. Enkele weken geleden werd Duitsland opgeschrikt door een videoboodschap waarin in Duitsland werd gesommeerd de Duitse troepen uit Afghanistan terug te trekken. Een Duitse vrouw die in februari in Irak werd gegijzeld, richtte zich in het filmpje in tranen tot bondskanselier Angela Merkel (CDU). Als de troepen niet binnen tien dagen Afghanistan verlieten, zouden de gijzelaars haar en haar zoon ombrengen. Merkel gaf geen gehoor aan de oproep, de gijzelaars zijn naar alle waarschijnlijkheid nog in leven.

Ondanks alle commotie geniet de internationale missie in Afghanistan nog steeds brede steun in de Bondsdag. Duitsland heeft op dit moment zo’n drieduizend militairen gelegerd in het noorden van Afghanistan. Vergeleken bij het roerige zuiden – waar onder meer Nederlandse troepen gestationeerd zijn – gaat het er in het Duitse gebied rustiger aan toe. Maar ook hier stijgt het aantal aanslagen door guerrillastrijders van de Taliban. Duitse soldaten bewegen zich alleen nog in gepantserde voertuigen.

In 2001, in 2002 en in 2004 werden er al Afghaanse vredesconferenties in Duitsland georganiseerd. Daarbij was de Taliban niet welkom.

Handelsblatt.com
Beck schockiert mit Afghanistan-Plänen

Süddeutsche.de
"Keine Kompromisse mit den Taliban"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger