Duitslandweb logo Duitslandweb

‘Ophouden Duits als Oud-Keltisch te zien’
Serie Duits op de werkvloer

Achtergrond - 5 november 2015 - Auteur: Sarah de Preter

Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland en voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer, pleit voor een herwaardering van het Duits in Nederland. “Het is onnodig schraal om alleen steenkolenengels te spreken.”

‘Ophouden Duits als Oud-Keltisch te zien’
© Siemens

Van der Touw, die klassieke talen studeerde, spreekt binnen Siemens alleen Duits met zijn Duitse collega’s. Hij wil zijn gesprekspartners de kans bieden om zich genuanceerd uit te drukken. “Dit levert nauwkeurigere informatie op dan wanneer je allebei Engels praat.”

Als voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer is hij een groot pleitbezorger van de Duitse taal. Nederlandse bedrijven laten volgens hem jaarlijks miljarden liggen bij gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur. “Wij kennen de weg naar Keulen en Düsseldorf, maar het economische potentieel in Baden-Württemberg en Beieren is vele malen groter dan in Noordrijn-Westfalen. Onze Nederlandse technologiebedrijven zijn perfecte toeleveranciers voor de Duitse auto-industrie en machinebouw. Als we in Zuid-Duitsland dezelfde marktdoordringing zouden hebben als in NRW, zouden we op korte termijn tien miljard meer kunnen verdienen. Maar hoe zuidelijker je komt, hoe groter de cultuurverschillen zijn. Die overbrug je alleen via de taal. Taal vormt de sleutel tot begrip.”

'Veel Nederlandse scholieren schrappen Duits uit hun rooster'

Aan de universiteit van Münster studeren meer eerstejaars Nederlands dan alle studenten Germanistiek in Nederland samen, merkt Van der Touw op. Duitse studenten bezoeken massaal Nederlandse universiteiten, en een behoorlijk deel van de Duitsers tot 45 jaar doet werkervaring op in het buitenland. Dat heeft volgens Van der Touw met Weltoffenheit te maken. “Veel Nederlandse scholieren schrappen Duits uit hun rooster. In een systeem waarin men vakken kan laten vallen, wordt al gauw naar het nut gekeken. Maar het is een mythe dat Engels dé internationale zakentaal is. Nederland is zeer Angelsaksisch geworden en focust sterk op de BRIC-landen, maar we vergeten vaak dat we meer naar Hamburg en omgeving exporteren dan naar heel Brazilië.”


Toch zijn Nederlanders Duitsland aan het herontdekken als vakantiebestemming en economische handelspartner. BN’ers als Sylvie Meis en Arjen Robben hebben volgens Van der Touw de positieve beeldvorming versterkt. Ook scholieren zouden vaker rolmodellen voor de klas moeten krijgen. “Ons onderwijscurriculum is ontzettend ouderwets. Jongeren gaan meer voor coole rolmodellen dan voor inhoud. Een man als André Kuipers speelt een belangrijke rol in de promotie van het techniekonderwijs. Deze formule zou ook voor het vak Duits goed werken. Laat zien hoe leuk het is om die taal te leren, met gekke gedichtjes, spreektaal en grapjes. Maar ook met gastsprekers naar wie de leerlingen opkijken.”

Volgt na de ‘herontdekking’ van Duitsland ook een heropleving van het vak Duits op school? Van der Touw zou het een mooie ontwikkeling vinden. Hij betreurt dat Nederlanders hun brede talenkennis enigszins kwijtgeraakt zijn. “Laten we ophouden Duits als een soort Oud-Keltisch te zien. Het is onnodig schraal om alleen steenkolenengels te praten.”

Tags: Duits, dnhk, Siemens

Reacties

B.Kuipers - 29 december 2015 23:47

Nu de aardgasbel zo ongeveer geconsumeerd is, zal Nederland toch echt serieus werk moeten maken om nieuwe economie te ontwikkelen. Het Duitse achterland heeft Nederland veel te bieden. Het wordt tijd dat Nederland echt werk maakt van Duitse taal kennis en stimulering van technisch onderwijs en innovatie. Keuzes maken om kansen die Duitsland ons bied te kunnen benutten. Het idee van een Nederlandse "Duitsland ambassadeur" is daarbij het proberen waard! Arjan Robben??

Reageer
Wiebke Pittlik B.Kuipers - 4 januari 2016 12:25

Beste B. Kuipers,
Dank voor uw reactie. De Actiegroep Duits (waarbij het Duitsland Instituut is betrokken) heeft inderdaad een aantal ambassadeurs voor de Duitse taal, onder wie Frans Timmermans, Linda de Mol en Ellen ten Damme. Zie http://machmit.nl/web/fotos-en-logos/
Hartelijke groet namens de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger