Generaal pardon splijt coalitie
Nieuws

Achtergrond - 5 maart 2007

(5 maart 2007) Het plan voor een generaal pardon voor een groep asielzoekers splijt de Duitse bondsregering. Op landelijk niveau hadden de coalitiegenoten al een compromis bereikt, maar nu ligt een aantal conservatieve deelstaten dwars. Een topoverleg moet vandaag uitkomst brengen.

“Over het compromis wordt niet opnieuw onderhandeld”, zo zette minister Franz Müntefering (SPD) van Werkgelegenheid de hakken in het zand. Samen met zijn college Wolfgang Schäuble (CDU), minister van Binnenlandse Zaken, had hij een moeizaam compromis bereikt over de wettelijke verblijfsregeling van asielzoekers die langer dan zes jaar illegaal in de Bondsrepubliek leven. Het gaat daarbij om een groep van 180 duizend immigranten. “Deze wet is zaak van de landelijke overheid”, zo maakte Müntefering de dwarsliggers nog eens duidelijk, “dus de deelstaten mogen zich er niet mee bemoeien”.

Enkele door de regeringspartijen CSU en CDU geregeerde deelstaten zochten in de discussie om het generaal pardon niettemin de confrontatie met de regering. De Beierse minister Günther Beckstein (CSU) van Binnenlandse Zaken noemde het wetsvoorstel onacceptabel, omdat het de druk op het sociale systeem zou verhogen. Hij kreeg bijval van zijn collega’s van de CDU uit Baden-Württemberg en Nedersaksen.

Müntefering en Schäuble waren overeengekomen dat goed geïntegreerde immigranten, die de Duitse taal machtig zijn en een baan hebben, in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Zij geven de betreffende groep asielzoekers daartoe tot 2009 de gelegenheid. Ook over die termijn vallen de ontevreden deelstaatministers. Zij willen immigranten die na 30 september 2007 nog geen baan hebben gevonden, het land uit kunnen sturen.

Vandaag komt daarom de zogenoemde coalitiecommissie bijeen, die bestaat uit bondskanselier Angela Merkel (CDU) en toppolitici van de coalitiepartijen. In deze commissie vindt bij heikele thema’s vooroverleg plaats om de neuzen binnen de regering dezelfde kant op te krijgen. Het is maar de vraag of dat vandaag ook gaat lukken. CSU-partijleider en minister-president van Beieren Edmund Stoiber heeft reeds aangekondigd het compromis met zijn veto in de commissie af te schieten.

Müntefering hekelde de houding van de CSU en stelde vervolgens getergd de machtsverhoudingen in de lijstverbinding CDU/CSU aan de kaak. “Er zitten vandaag drie partijleiders om de tafel, terwijl de kanselier eigenlijk kanselier van zowel CDU als CSU is. De CSU probeert voortdurend de rol van Merkel te beperken tot die van partijvoorzitter van de CDU. Dat is een strategisch probleem.”

Hij sprak zijn hoop uit dat de CDU haar zusterpartij na het vertrek van Stoiber beter in bedwang zou kunnen houden. Beckstein, in de race als opvolger van Stoiber vanaf september, smoorde die verwachtingen echter: “Wij zullen ook na het vertrek van Stoiber niet milder worden.”

De coalitiecommissie onderhandelt vandaag niet alleen over het generaal pardon. Ook de financiering van de verdrievoudiging van het aantal crèches komt aan de orde. Minister Ursula von der Leyen (CDU) van Gezinszaken pleitte daar afgelopen maand voor. Zij zag zich gesteund door de SPD, maar ondervond vooral vanuit haar eigen partij veel weerstand.

Die Welt.de
Müntefering warnt die Union
Willkommen in der Wirklichkeit

Spiegel Online
Stoiber torpediert Bleiberechtspläne der Großen Koalition

Sueddeutsche.de
Beckstein und das Bleiberecht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger