'Veiligheidsrisico' Kurnaz wil Duitse nationaliteit
Nieuws

Achtergrond - 9 februari 2007

(9 februari 2007) De in Duitsland opgegroeide Turk Murat Kurnaz, die jarenlang heeft vastgezeten op Guantánamo Bay, wil Duits staatsburger worden. Politici van CDU, CSU en SPD zijn daartegen. Zij vrezen dat Kurnaz nog steeds een veiligheidsrisico vormt.

Kurnaz heeft de Turkse nationaliteit, maar is in Duitsland geboren en getogen. Na de terreuraanslagen van september 2001 werd hij door de Amerikanen in Pakistan opgepakt en naar Guantánamo Bay gebracht. Daar heeft hij tot augustus 2006 vastgezeten en is hij naar eigen zeggen gemarteld. Vorig jaar zomer kwam hij vrij. Sindsdien verblijft hij weer in Duitsland.

De zaak-Kurnaz baart al geruime tijd veel opzien in Duitsland. Toonaangevende Duitse kranten als de Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel dichten de Duitse overheid hierin een dubieuze rol toe. In 2002 zou de regering een aanbod van de Amerikanen om Kurnaz vrij te laten naast zich neer hebben gelegd. De Duitsers wilden hem niet terug. De Amerikanen moesten Kurnaz maar naar Turkije sturen, zo luidde de Duitse reactie, aldus de lezing van de Duitse pers.

Ook zouden leden van de toenmalige Duitse regering hebben geweten dat Kurnaz in Guantánamo Bay werd gemarteld. In 2002 hebben de Duitse geheime diensten hem op Cuba ondervraagd, maar geen bewijzen kunnen vinden voor terroristische activiteiten. Kurnaz werd onlangs gehoord door de parlementaire commissie die de rol van de Duitse geheime diensten in de strijd tegen het terrorisme onderzoekt. Daarin beschreef hij de martelingen door de Amerikanen. 

Hij heeft nu via zijn advocaat laten weten dat hij overweegt het Duitse staatsburgerschap aan te vragen. Politici van de regeringspartijen CDU, CSU en SPD hebben daartegen hun bedenkingen. Volgens hen zijn teveel vragen over Kurnaz nog niet opgehelderd. Zij willen eerst het onderzoek van de commissie afwachten.    

Het verkrijgen van de Duitse nationaliteit is pas mogelijk, vindt SPD-expert voor binnenlandse aangelegenheden Dieter Wiefelspütz, als er geen veiligheidsrisico meer bestaat. “Natuurlijk moet ook precies worden onderzocht wat de houding van de heer Kurnaz is ten opzichte van de vrije democratische orde”, aldus de juridische expert van de CSU Norbert Geis.

Verantwoordelijk voor de zaak-Kurnaz was in 2002 de huidige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, destijds hoofd van de Kanselarij. Hij ontkent echter een aanbod van de Amerikanen te hebben gekregen om Kurnaz vrij te laten. Op 8 maart moet hij voor de parlementaire onderzoekscommissie verschijnen.

Spiegel Online
Politiker lehnen Einbürgerung von Kurnaz ab

Süddeutsche Zeitung
Union und SPD lehnen Einbürgerung von Kurnaz ab

Welt.de
Koalitionspolitiker lehnen Einbürgerung von Kurnaz ab

Handelsblatt.com
Bedenken gegen Einbürgerung von Murat Kurnaz

Stern.de
"Einmal Zecke, immer Zecke"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger