Berlijn blijft rood-rood
Nieuws

Achtergrond - 7 november 2006

(7 november 2006) Berlijn krijgt opnieuw een rood-rode coalitie. Dat hebben de coalitiegenoten SPD en Linkspartei gisteren besloten. Burgemeester Klaus Wowereit (SPD) blijft in ambt en krijgt er een belangrijke post bij.

Zeven weken na de deelstaatverkiezingen in Berlijn is de formatie rond. SPD en Linkspartei zetten de komende vijf jaar hun samenwerkingsverband voort. De SPD krijgt in de hernieuwde rood-rode coalitie het meeste gewicht. Tijdens de verkiezingen kwamen de sociaaldemocraten met ruim dertig procent van de stemmen als sterkste partij uit de strijd.

De Linkspartei moest een pijnlijk verlies van negen procent incasseren. Desondanks koos burgemeester Wowereit voor een voortzetting van de coalitie, naar eigen zeggen de beste mogelijkheid om de kloof tussen Oost- en West-Berlijn te dichten. De Berlijnse Groenen, die zichzelf ook kansrijk achtten om met de sociaaldemocraten te regeren, haakten daarop teleurgesteld af. “We staan niet ter beschikking als lapmiddel mocht Wowereits wankele coalitie uiteenklappen”, waarschuwde Reinhard Bütikofer verbitterd, de landelijke voorzitter van de Groenen. “Wowereit is en blijft nu de rood-rode Klaus.”

Wowereits bekendmaking dat hij de belangrijke post van Kultursenator (minister van cultuur in de deelstaat Berlijn) overneemt, heeft hem van verschillende kanten forse kritiek opgeleverd. Het zelfstandige Berlijnse departement van cultuur en wetenschap - waar voorheen de omstreden PDS-senator Thomas Flierl de scepter zwaaide - wordt opgedoekt en verdeeld onder het bureau van de burgemeester (cultuur) en het departement van onderwijs. De landelijke Duitse Raad voor Cultuur noemde de stap “een catastrofe, zeker in de cultuurmetropool Berlijn.” Wowereit riposteerde dat de beslissing het Berlijnse cultuurbeleid juist meer gewicht zal geven.

Ondanks haar verlies bij de verkiezingen is de Linkspartei verrassend goed uit de coalitieonderhandelingen gekomen. De partij heeft drie senatorsposten in de wacht gesleept, tegen vijf voor de SPD.

Beperken van de torenhoge Berlijnse schuld is naast werkgelegenheids- en onderwijsbeleid het belangrijkste speerpunt van de nieuwe regering. Die bedraagt op het moment 61 miljard euro, waarover de stad 2,4 miljard per jaar aan rente betaalt. De strenge controle op uitgaven, in 2002 ingesteld, willen de partijen voortzetten. Voor 2011 verwacht de stad een toegenomen schuldenlast van 66 miljard euro. Goed nieuws voor de regering is de oplevende economie, ook in Berlijn. Die moet resulteren in hogere belastinginkomsten, zodat de komende begroting min of meer op orde is. Bovendien verwacht de coalitie dat volgend jaar de investeringen hoger zullen liggen dan de kosten.

Berliner Zeitung
Wowereit hat jetzt Kultur
Parteitaktische Aufteilung

Tagesspiegel
Drei Ressorts für die Linkspartei – und eines für Wowereit

FAZ.NET
„Er ist und bleibt der rot-rote Klaus“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger