Vernielingen na herdenking Kristallnacht
Nieuws

Achtergrond - 10 november 2006

(10 november 2006) Duitsland heeft zich tijdens de herdenkingen rond de Kristallnacht, de beruchte nazi-pogrom van 1938,  van twee kanten laten zien. In München opende een nieuwe synagoge zijn deuren, in Frankfurt an der Oder richtten neo-nazi’s vernielingen aan.

Het was gisteren 68 jaar geleden dat de Reichskristallnacht plaatsvond. Daarbij gingen honderden synagogen en duizenden joodse winkels in vlammen op. Joden werden op straat gemolesteerd of vermoord. Verschillende Duitse steden herdachten gisteren de gebeurtenis.

Die herdenkingen verliepen niet allemaal even rustig. Jonge neo-nazi’s in Frankfurt an der Oder stortten zich op bloemenkransen en kaarsen die waren achtergebleven na de herdenkingsplechtigheid kort daarvoor. Die vond plaats rond de gedenksteen van een synagoge die tijdens het Derde Rijk verwoest werd. De neo-nazi’s gooiden de bloemenkransen van de steen af en schopten de kaarsen om. Toegesnelde politieagenten begroetten zij met ‘Sieg Heil’. De politie heeft zestien jongeren in de leeftijd van vijftien tot 24 jaar gearresteerd. Gedurende de nacht heeft de politie de gedenksteen bewaakt om herhaling te voorkomen.

In München keerde de in 1938 verwoeste synagoge terug in het stadsbeeld. Onder toeziend oog van bondspresident Horst Köhler en de voorzitter van de Joodse Raad Charlotte Knobloch opende de nieuwbouw gisteren officieel zijn deuren. De nieuwe Jakob-synagoge staat in hartje München, op dezelfde plek als het in 1938 uitgebrande gebouw. Knobloch, die de pogrom in München meemaakte, was zichtbaar geroerd. “Wie bouwt, die blijft. Want wij horen hier”, sprak zij. Volgens de voorzitter vormt de bouw van de nieuwe synagoge een fundament onder een gezamenlijke toekomst van Joden en Duitsers.

Bondspresident Köhler was een van de vele politici die de herdenking aangreep om te waarschuwen tegen een hernieuwde opkomst van rechts-extremisme, verwijzend naar een alarmerende studie van de gerenommeerde Friedrich-Ebert-stichting. Dit recente onderzoek wees uit dat rechts-extreme opvattingen in Duitsland geen randverschijnsel meer zijn, maar door de bevolking breed gedragen worden.

Het representatieve onderzoek onder vijfduizend Duitsers toonde aan dat bijna een kwart gevoelig is voor een of meer rechts-extreme opvattingen. Een negatieve houding ten opzichte van buitenlanders was de meest voorkomende uiting. Tien procent van de bevolking zou er een omvattend rechts-extreem wereldbeeld op na houden. Negen procent lijkt een dictatuur onder bepaalde omstandigheden de beste staatsvorm. Een andere uitkomst van de studie was dat extreem-rechtse opvattingen zich niet beperken tot de jeugd, maar ook onder oudere Duitsers geen uitzondering zijn. Voornaamste oorzaak is volgens de onderzoekers een wijdverbreid gevoel van politieke machteloosheid en onvrede met het eigen leven.

Spiegel Online
Schändung jüdischer Gedenkstätte schockiert Politiker

FAZ.NET
Köhler würdigt Verwurzelung des Judentums in Deutschland

Die Welt
Jeder vierte Deutsche ist ausländerfeindlich

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger