Duitslandweb logo Duitslandweb

Joden herdenken pogromnacht 1938 met 'toekomstcongres'

Kort nieuws - 6 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 9 november is de Reichspogromnacht, in Nederland vaak Kristallnacht genoemd, 80 jaar geleden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze Joodse synagogen, bedrijven en woningen. Als gevolg daarvan kwamen honderden mensen om het leven. Duitse joden gedenken deze datum deze week onder meer met een congres, gericht op de toekomst.

De organisaties achter het congres zoeken naar een nieuwe vorm voor het herdenken van de Shoah. Op het congres, dat mede op initiatief van de deelstaatminister voor cultuur van Berlijn is georganiseerd, wordt gediscussieerd over een vernieuwing van het herdenken van de gebeurtenissen ten tijde van nazi-Duitsland. De huidige joodse gemeenschap in Duitsland heeft volgens senator Klaus Lederer  een nieuwe identiteit, en bij jonge joden zou behoefte zijn meer los te komen van het slachtofferschap. Dat vraagt om een verbreding of verandering van de herdenkingscultuur. Op het Jüdische Zukunftskongress moet vooral naar voren worden gekeken. Lees meer bij Jüdische Allgemeine

Tags: holocaust, Joden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger