Duitslandweb logo Duitslandweb

Joden herdenken pogromnacht 1938 met 'toekomstcongres'

Kort nieuws - 6 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 9 november is de Reichspogromnacht, in Nederland vaak Kristallnacht genoemd, 80 jaar geleden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze Joodse synagogen, bedrijven en woningen. Als gevolg daarvan kwamen honderden mensen om het leven. Duitse joden gedenken deze datum deze week onder meer met een congres, gericht op de toekomst.

De organisaties achter het congres zoeken naar een nieuwe vorm voor het herdenken van de Shoah. Op het congres, dat mede op initiatief van de deelstaatminister voor cultuur van Berlijn is georganiseerd, wordt gediscussieerd over een vernieuwing van het herdenken van de gebeurtenissen ten tijde van nazi-Duitsland. De huidige joodse gemeenschap in Duitsland heeft volgens senator Klaus Lederer  een nieuwe identiteit, en bij jonge joden zou behoefte zijn meer los te komen van het slachtofferschap. Dat vraagt om een verbreding of verandering van de herdenkingscultuur. Op het Jüdische Zukunftskongress moet vooral naar voren worden gekeken. Lees meer bij Jüdische Allgemeine

Tags: holocaust, Joden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger