Voor de Fernsehturm is het WK nog niet voorbij
Roze vlekken op de toren blijven stadsbeeld bepalen

Achtergrond - 5 oktober 2006

(5 oktober 2006) Wie dezer dagen Berlijn aandoet en zijn blik laat glijden over de behijskraande skyline van de stad, zal verbaasd blijven hangen bij de Fernsehturm. Want op deze toren zitten - drie maanden na het wereldkampioenschap voetbal - nog stééds roze vlekken.

Vandaag gaat in Duitsland de film ‘Deutschland. Ein Sommermärchen’ in première. Terwijl de Duitsers staan te trappelen om het voetbalwonder nog één keer opnieuw te beleven, wordt er in Berlijn hard gewerkt om de laatste sporen van het WK uit te wissen.

Voor het WK liet het Duitse telecombedrijf T-Mobile de ruim tweehonderd meter hoge bol van de Fernsehturm met zilverkleurig en T-Mobileroze folie beplakken. De werkzaamheden begonnen in oktober 2005, maar liepen aanzienlijke vertraging op omdat bleek dat de twaalfduizend stukjes plastic bij regen niet wilden blijven kleven. Vlak voor de eerste aftrap was de klus echter geklaard en zag de toren eruit als een homovriendelijke voetbal op een stokje.

Symbool

De Fernsehturm op het Alexanderplatz was ten tijde van de DDR het paradepaardje van Oost-Berlijn en werd in de volksmond ook wel liefkozend de Telespargel (de Tele-asperge) genoemd. Na de val van de Muur werd de markante toren het symbool voor de nieuwe hoofdstad van het verenigde Duitsland. In de vele toeristenwinkeltjes die Berlijn rijk is, vinden sleutelhangers, bierpullen, T-shirts en voorbehoedsmiddelen met het embleem van het gevaarte gretig aftrek.

Burgemeester Klaus Wowereit noemde de actie van T-Mobile “reclame voor de Fernsehturm, voor de stad en voor het WK”. Maar de reclamecampagne stuitte veel Berliner tegen de borst. Zij vonden dit ‘misbruik van de openbare ruimte’ en getuigen van weinig respect voor de stad. De Berlijners mopperden dat het niet lang zou duren voor het vierspan op de Brandenburger Tor vervangen zou worden door een Volkswagen.

Hardnekkig

Ondanks de protesten heeft de beplakte Fernsehturm gedurende het hele WK het Berlijnse stadsbeeld bepaald. In augustus werd begonnen met het verwijderen van het folie. Dit zou maximaal vier weken duren, maar aan de onderkant van de bol wordt nog steeds gewerkt. Over de oorzaak hiervan doen de wildste geruchten de ronde.

Andreas (59), een brommerige Berliner die al dertig jaar aan het Alexanderplatz woont, verdenkt het stadsbestuur ervan dat het wacht tot alle stukjes eraf gevallen zijn, daar de stad al jaren failliet is. Julia (13) en Sybille (14) menen dat de Fernsehturm door de plaksels zo bedorven is, dat het ding nu uit elkaar dreigt te vallen. Dagblad Die Welt berichtte onlangs dat de vertraging die het verwijderen van de resterende foliedelen heeft opgelopen, voortkomt uit het gebruik van te hardnekkige lijm.

Deze aantijgingen worden echter door de projectleider van ‘operatie Alex’ Peter Rabe ten stelligste ontkend. De vertraging zou zijn opgelopen door bijkomende veiligheidsmaatregelen voor het schoonmaakpersoneel. Deze professionele `industrieklimmers' zouden in de grote hoogte zoveel last hebben gehad van weer en wind, dat een nieuwe beschermende kooi moest worden gebouwd. Half oktober moeten het schoonmaakwerk echt klaar zijn.

Leonie van Nierop is redacteur van het Duitslandweb.

Volg de werkzaamheden live

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger