Turkse media woest om döner-hetze
Nieuws

Achtergrond - 14 september 2006

(14 september 2006) Uitbaters van döner-zaken en Turkse media in Duitsland zijn woest. Zij vinden dat er een anti-döner-hetze op gang is gekomen. Het imago van het geliefde vleesbroodje heeft de afgelopen tijd gevoelige klappen gekregen.

Het zijn zware tijden voor de Turkse döner in Duitsland. Twee weken geleden ontdekten inspecteurs in vriescellen van een Beierse groothandel honderden kilo’s bedorven vlees, onder meer bedoeld voor de in Duitsland zo geliefde Turkse broodjes. In sommige gevallen was de houdbaarheidsdatum al jaren verstreken. Een nieuw vleesschandaal was geboren met de döner als prominente hoofdrolspeler.

Turkse media hebben sindsdien het voortouw genomen in een campagne om de eer van de döner te redden. Verschillende Turkse kranten, zoals de Hürriyet (vrijheid), hebben een Duitse uitgave, gericht op de omvangrijke Turkse minderheid in Duitsland. Zij wijten de slechte berichtgeving rond de döner aan de machinaties van grote fastfoodketens, die zich door de concurrentie van het Turkse broodje bedreigd voelen. De voorzitter van de Vereniging van Turkse dönermakers in Europa (Verein Türkische Dönerhersteller in Europa), Atasever Sir, spreekt van een “grote onrechtvaardigheid”.

De döner is Duitslands populairste snack. In Duitsland zijn volgens de belangenvereniging zo’n 15 duizend dönerzaakjes (Imbisse), goed voor een omzet van 2,3 miljard euro. Daarmee evenaren zij de omzet van Duitslands grootste hamburgerketen McDonalds (2,4 miljard in 2005). Onderling voeren de kebabtentjes een verbeten concurrentiestrijd, waardoor de döners soms voor bodemprijzen zijn te krijgen.  

Deze week kwam het tv-programma WISO van de ZDF met meer slecht nieuws voor de Turkse snack. WISO had steekproefsgewijs döners van zeventien Turkse kebabzaken in Berlijn gecontroleerd. Ook keken de onderzoekers naar de hygiëne in de keuken. De uitkomsten noemde de onderzoeksleider, de microbioloog Gero Beckmann, “zeer verontrustend.”

Met name de kwaliteit van het vlees liet te wensen over. Beckmann en zijn team namen in totaal 22 döners onder de loep en troffen in het vlees van meer dan de helft van de broodjes een “extreem hoog” aantal bacteriën aan. Vier van de döners waren potentieel ziekmakend, door de aanwezigheid van onder meer de salmonella-bacterie.

Het probleem lag volgens de onderzoekers vooral bij het grillen van het vlees. Dönervlees draait aan een spies traag langs een grillrooster. Mits lang genoeg doorgebakken, worden zo alle ziektekiemen vernietigd. Maar dikwijls gebeurt dit niet. Als het vlees te kort is gebraden, of wanneer een medewerker het vlees te vroeg van de staaf snijdt, is weliswaar de buitenkant goed doorbakken, maar blijft de binnenkant lauwwarm. Een ideaal klimaat voor bacteriën, stellen de onderzoekers. Als reactie op het tv-programma heeft het Berlijnse stadsbestuur alle deelraden opgeroepen kebabzaken in hun wijken te controleren.

Zie ook: Verein Türkische Dönerhersteller in Europa

Spiegel Online
Türken wittern Döner-Verschwörung

zdf.de
Gesundheitsgefahr durch Döner Kebap

Die Welt
Döner stark mit Keimen belastet

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger