'Schrijf over Duitsland!'
Winnaar Beunderman over Volkskrant/DIA-Scriptieprijs
Achtergrond - 22 september 2006
- Auteur:
Marja Verburg
(22 september 2006) De Volkskrant en het DIA reiken in januari 2007 voor de tweede keer de Volkskrant/DIA Scriptieprijs uit voor een scriptie over een Duits onderwerp. Mark Beunderman won de prijs in 2004, toen deze voor het eerst werd uitgereikt. Hij bracht een week door tussen Mexicaanse illegalen in het Zuiden van de Verenigde Staten.
Mark Beunderman was alweer vergeten dat hij meedeed aan de scriptieprijs, toen hij een brief ontving dat hij tot de tien genomineerden behoorde. Hij had zijn scriptie ingeleverd terwijl hij eigenlijk al op weg was naar Brussel, waar hij stage ging lopen bij de EU Observer, de meest bezochte nieuwssite over de Europese Unie.
Toen het bericht kwam dat hij genomineerd was, woonde hij in Warschau, waar hij aan het College d’Europe studeerde. Over winnen maakte hij zich weinig illusies toen hij de titels van de scripties van de andere genomineerden zag. “Daar zaten hele interessante onderwerpen tussen. Ik durfde niet echt te hopen.”
Tentamen in Warschau
Dat veranderde langzaam toen hij de organisatie aan de lijn kreeg. Beunderman had laten weten niet bij de prijsuitreiking aanwezig te kunnen zijn. Hij had twee dagen erna een belangrijk tentamen in Warschau. De jury liet hem echter telefonisch zeer nadrukkelijk weten dat het toch echt heel wenselijk was dat hij naar Amsterdam kwam. “Toen begon ik toch een vermoeden te krijgen dat ik wel eens in de prijzen kon zijn gevallen.”
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Duitsland Instituut, tussen de andere genomineerden en hun ouders en vrienden, bleek Beunderman inderdaad de winnaar van de scriptieprijs. Hij ontving een geldprijs van 1500 euro, mocht een artikel over zijn scriptie in de Volkskrant publiceren en een week meelopen met een correspondent van de krant. Dat geld kwam hem goed van pas. “Ik had mijn stage in Brussel zelf gefinancierd, dat was veel geld.”
De diepte in
Het artikel over zijn scriptie werd een maand of twee na de prijsuitreiking gepubliceerd. “Ik schreef veel, ook tijdens mijn studie, maar dit was mijn eerste publicatie in een landelijke krant. Ik heb voor het stuk eigenlijk niks direct uit mijn scriptie gebruikt. Die ging over het Europa-idee in het debat over het Duitse nationale vraagstuk tussen 1945 en 1949. Erg wetenschappelijk, dus dat moet je voor een groot publiek heel anders schrijven.”
Voor zijn artikel las hij ruim een jaar nadat hij was afgestudeerd zijn scriptie opnieuw. “Dat was heel erg leuk. Je kijkt er met een andere blik naar. Wat ik nu voor mijn werk schrijf – ik heb inmiddels een baan bij de EU Observer – zijn vooral korte nieuwsberichten. Dat de diepte ingaan, wat ik toen voor de Volkskrant deed, mis ik wel. Ik zou dat best weer willen doen. Misschien over een paar jaar, dan wil ik wel weer naar Nederland.”
Vorig jaar zomer kwam Beunderman toe aan het derde deel van zijn prijs. Weer was hij onderweg, dit keer van Warschau naar Brussel, naar zijn nieuwe baan. Maar een week New York, dat laat je niet schieten. Al is hij er uiteindelijk nog niet eens een dag geweest. “Jan Tromp, de correspondent daar, zei dat een week meekijken in New York niet zo leuk zou zijn voor mij. Het is toch veel kranten lezen en misschien een keer mee naar de Verenigde Naties. Op reportage, daar zou ik veel meer aan hebben.”
Illegale immigranten uit Mexico
Samen met Tromp reisde Beunderman daarom naar het zuiden van de Verenigde Staten waar ze een reportage maakten over de illegale immigranten uit Mexico. “Langs de hele grens daar waren versterkingen aangebracht, bijna een Berlijnse Muur.” Ze reden met de grenspolitie mee, bezochten een kamp waar vrijwilligers illegalen opvingen die door mensensmokkelaars in de woestijn waren achtergelaten en spraken met een pressiegroep die probeert de immigranten buiten de Amerikaanse grenzen te houden.
“Het was enorm indrukwekkend dat mee te maken, en ik heb er ook erg veel geleerd. Ik keek hoe Jan Tromp interviewde, zo’n stuk voorbereidde en opbouwde, hoe brutaal je kunt zijn als journalist of soms juist niet en hoe je vertrouwen wint van de mensen die je wilt spreken.”
Dat laatste kon hij direct gebruiken. “We werden door de grenspolitie even alleen gelaten met de illegalen die waren opgepakt. Omdat ik Spaans sprak, kon ik ze vragen stellen en hadden we direct materiaal dat we konden gebruiken. Daar was Jan Tromp erg blij mee.” Het leidde uiteindelijk tot een paginagroot artikel in de Volkskrant.
'Altijd je scriptie insturen!'
Op reportage hoeft Beunderman in Brussel eigenlijk nooit. Hij bezoekt persconferenties en briefings van de Europese Commissie en leest veel kranten. “Ik volg Nederland en Duitsland. Nu moet ik bijvoorbeeld de verkiezingen in Nederland in de gaten houden en kijken we in hoeverre Europa een rol in de campagnes speelt. Ook houd ik bij wat Duitsland gaat doen met de Europese grondwet als het komend voorjaar voorzitter is van de EU.”
Voor studenten die nu voor hun afstuderen staan, heeft Beunderman één tip: “Schrijf over Duitsland! Het klinkt heel afgezaagd dat als winnaar van die prijs te zeggen, maar Duitsland is en blijft het land waarbij Europa staat of valt.”
“En oh ja, ook als je twijfelt: altijd je scriptie insturen voor zo’n prijs!”
Mark Beunderman won in 2004 de eerste Volkskrant/DIA-Scriptieprijs met zijn scriptie ‘Der Segen des Unheils. Het Europa-idee in het debat over het Duitse nationale vraagstuk en drie Duitse politiek-culturele tijdschriften (1945-1949)’. Inmiddels werkt hij als journalist bij de meest gelezen nieuwssite over de Europese Unie, de EU Observer.
Marja Verburg is medewerker voorlichting bij het Duitsland Instituut Amsterdam en secretaris van de jury van de Volkskrant/DIA-Scriptieprijs. De prijs wordt in januari 2007 voor de tweede keer uitgereikt. Tot 15 oktober kunnen studenten die tussen 1 oktober 2004 en 1 oktober 2006 aan een Nederlandse universiteit zijn afgestudeerd op een Duits onderwerp hun scriptie inzenden naar het Duitsland Instituut.
Reacties
Geen reacties aanwezig