Dodental Berlijnse Muur blijft twistpunt
Nieuws

Achtergrond - 9 augustus 2006

(9 augustus 2006) Ruim anderhalf decennium na de val van de Muur is het aantal dodelijke slachtoffers van de Duits-Duitse grens in Berlijn nog altijd omstreden. Onderzoekers uit Potsdam kwamen uit op lagere aantallen en oogstten meteen kritiek.

Hoeveel mensen stierven aan de Muur? Minder dan altijd werd aangenomen, berichtten wetenschappers van het Zentrum für Zeithistorische Forschung (ZZF) in Potsdam gisteren, een paar dagen voor de 45ste verjaardag van de bouw van de Muur op 13 augustus 1961. Tot nu toe was steeds uitgegaan van 268 mensen die omkwamen bij hun vluchtpogingen over het Berlijnse deel van de antifaschistischer Schutzwall.

De onderzoekers uit Potsdam concludeerden dat er ‘maar’ 125 Mauertote onomstotelijk vast te stellen zijn. 62 doden hebben de wetenschappers van de lijst met muurslachtoffers geschrapt. Het betreft onder meer mensen die abusievelijk als omgekomen te boek stonden: vluchtelingen die door geweervuur van DDR-grenstroepen gewond raakten, maar overleefden. Ook hebben de onderzoekers vijf grenswachten van de lijst gehaald die zelfmoord hebben gepleegd of omkwamen bij een ongeval. De ontzielde lichamen van Berlijners die drijvend zijn aangetroffen in wateren aan de Oost-West-grens schrapten de wetenschappers eveneens – omdat niet na te gaan was of zij op de vlucht waren gestorven. Over het lot van tachtig vermoedelijke muurdoden buigt het ZZF zich nog.

Een andere groep Berlijnse Muur-wetenschappers bestrijdt echter de conclusies van het Potsdamer onderzoek. De vereniging Arbeitsgemeinschaft 13. August, vernoemd naar de bouwdatum van de Muur en verbonden aan het Berlijnse museum Haus am Checkpoint Charlie, heeft aangekondigd dat het totale aantal doden langs de hele grens tussen West-Duitsland en de DDR juist naar boven moet worden bijgesteld. De vereniging laakt de rekensommen van de Potsdamer onderzoekers en heeft aangekondigd eind deze week met haar eigen cijfers te komen.

Projectleider Hans-Hermann Hertle van het onderzoek in Potsdam benadrukte dat het kleinere aantal doden op geen enkele wijze de communistische machthebbers in Oost-Duitsland vrijpleit. “Elk dodelijk slachtoffer laat de onmenselijkheid van het regime zien,” sprak Hertle.

Overigens bestaat er niet alleen onduidelijkheid over de aantallen slachtoffers. Wie de eerste en de laatste doden waren die aan de Muur vielen, staat ook niet eenduidig vast. Langs de hele grens tussen West-Duitsland en de DDR zijn tot 1989 ongeveer duizend mensen gedood.

Zie ook: www.chronik-der-mauer.de

Die Welt
Genaue Zahl der Mauertoten weiter offen

Berliner Zeitung
Wie viele starben an der Mauer? Die Experten streiten noch immer

Der Spiegel
125 Mauertote nachgewiesen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger