Miljardeninvesteringen na energietop
Nieuws

Achtergrond - 4 april 2006

(4 april 2006) Duitse energieconcerns hebben toegezegd 70 miljard euro te investeren in de energievoorziening. Dat is het resultaat van de energietop die kanselier Merkel gisteren belegde. Het vraagstuk kernenergie blijft een splijtzwam tussen CDU/CSU en SPD.

De regering had de top - de eerste in een reeks - belegd om stap voor stap te komen tot een nieuw energiebeleid. Dat moet onder meer de Duitse afhankelijkheid van buitenlandse olie- en gasimporten verminderen, prijsstijgingen voorkomen en rekening houden met het milieu. Van de aangekondigde investeringen wil de energiesector 40 miljard euro in duurzame energie steken en de rest in de ontwikkeling van het stroomnet en nieuwe energiecentrales.

De vraag wat te doen met de omstreden sluiting van alle Duitse kerncentrales beheerste het debat aan de vooravond van de energietop. In het regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD vastgelegd dat de zogeheten Automausstieg van kracht blijft, een paradepaardje van de vorige rood-groene regering. Aan deze gefaseerde afschaffing van kernenergie wordt niet gerommeld, spraken de coalitiegenoten vorig jaar af.

Rond 2020 moet de laatste van de 17 Duitse kerncentrales van het net zijn gehaald. Na afloop van de energietop kondigde Angela Merkel aan de komende maanden verder te willen praten over het heikele thema.

De CDU/CSU wil eigenlijk helemaal geen Atomausstieg. Uitschakelen van de kerncentrales maakt volgens de christen-democraten Duitsland te afhankelijk van de invoer van gas en olie uit het buitenland. Bovendien hebben voorstanders van afschaffing geen antwoord op de vraag hoe zonder kerncentrales de energievoorziening gegarandeerd blijft. Wind- en zonne-energie leveren volgens de christen-democraten niet genoeg op. Voor de SPD is terugdraaien van de Atomausstieg echter onbespreekbaar.

Toch houdt kanselier Merkel de mogelijkheid open de afschaffing van kernenergie op termijn alsnog ter discussie te stellen. Het huidige regeerakkoord loopt in 2009 af en het kan volgens de kanselier geen kwaad alvast verder te denken, zonder daarbij door "taboes" te worden gehinderd. Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar sprak Merkel zich openlijk uit voor uitstel van de afschaffing van kernenergie.

Prominente tegenstanders van de Atomausstieg als minister van Economische Zaken Michael Glos (CSU) en de Beiserse minister-president Edmund Stoiber (CSU) zagen begin dit jaar hun standpunt bevestigd toen Rusland tijdelijk de gastoevoer naar buurland de Oekraïne afsloot. Duitsland is sterk afhankelijk van de invoer van Russisch aardgas. Dat maakt de Bondsrepubliek chantabel, aldus de politici.

Op dit moment is bijna 30 procent van de Duitse elektriciteit afkomstig van kernenenergie. Op plaats twee komt bruikool met 26 procent. Elektriciteit uit duurzame energiebronnen als water en wind is goed voor 9 procent.

Spiegel Online
Die Rückkehr des 30-jährigen Konflikts
Industrie verspricht Milliarden-Investitionen

Tagesschau.de
70 Milliarden für den Strom der Zukunft

FAZ.NET
Versorger stellen Milliardeninvestitionen in Aussicht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger