Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel noemt aanval Erdogan op Bondsdagleden 'onbegrijpelijk'

Kort nieuws - 7 juni 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel noemt de aanval van de Turkse president Erdogan op de Bondsdagleden van Turkse afkomst 'onbegrijpelijk'. Erdogan noemde hen zaterdag het verlengde van de "separatistische terreurorganisatie in ons land" en zou hen een bloedtest willen afnemen omdat hij betwijfelt of ze wel Turks zijn. Hij reageerde daarmee op de resolutie die de Bondsdag vorige week aannam, waarin de massamoord op naar schatting een miljoen Armeniërs in 1915 in het Osmaanse Rijk als genocide werd erkend. Turkije verzet zich al jaren fel tegen deze kwalificatie. Erdogan zei verder dat Duitsland wel het laatste land is dat recht van spreken heeft. Het zou zich eerst rekenschap moeten geven van de Holocaust en de moord op de Afrikaanse Herero-stam begin 20e eeuw. Regeringswoordvoerder Seibert wees Erdogans kritiek maandag al van de hand. Nu heeft ook Merkel zelf gereageerd. Ze benadrukte dat in de Armenië-resolutie ook de Holocaust wordt genoemd en dat Duitsland zich rekenschap geeft van het nationaal-socialisme en dat zal blijven doen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de zaakwaarnemer van de Turkse ambassade - de ambassadeur is dit weekend teruggeroepen - vandaag in een gesprek duidelijk gemaakt dat het "met onbegrip" kennis heeft genomen van Erdogans uitspraken . Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger