Bondsdag wil Armeense genocide erkennen ondanks protest Turkije
Kort nieuws - 17 mei 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bonsdag wil de massamoord op de Armeniërs in 1915 in het Osmaanse Rijk als genocide erkennen. Dat is gepland voor een zitting op 2 juni. Turkije verzet zich al jaren fel tegen deze kwalificatie en ook nu wordt hevig protest verwacht. Een voormalige Turkse minister waarschuwt dat een dergelijk besluit van de Bondsdag de positie van Merkel ten opzichte van Turkije verzwakt. In de Bondsdag is het gebruik van het woord genocide omstreden, vorig jaar werd het in een andere resolutie wel in verband gebracht met de massamoord op de Armeniërs maar werd die niet direct zo genoemd. Eerder gebruikten parlementsvoorzitter Lammert en president Gauck de kwalificatie wel. Volgens SPD-voorzitter Oppermann heeft Duitsland als voormalig bondgenoot van het Osmaanse Rijk een speciale historische verantwoordelijkheid voor de verdrijving van en de moord op de Armeniërs. Dat staat volgens hem los van de vluchtelingencrisis en de deal met Turkije. Lees meer bij Tagesspiegel.de en Spiegel Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig